Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ανησυχία για την ευλογία των πιθήκων: Μένει στον αέρα για σχεδόν 4 μέρες, νοσηλευτής μολύνθηκε αλλάζοντας σεντόνια

Μελέτη

Το Σάββατο ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Δημόσια Υγεία σε παγκόσμια κλίμακα, για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει μέχρι σήμερα 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο.

Μόλις δύο μέρες πριν είχε δημοσιευτεί μια βρετανική μελέτη που κατέδειξε πως είναι εκτεταμένη η μόλυνση επιφανειών και αέρα σε χώρους νοσηλείας συμπτωματικών ασθενών, ενώ η αερογενής μετάδοση του ιού φαίνεται πως είναι σημαντικότερη από αυτή που είχε αρχικά εκτιμηθεί.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 93% των επιφανειακών δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν θετικά στον ιό, ακόμα και αυτών που πάρθηκαν από επιφάνειες που ήταν απίθανο να αγγίξουν οι ασθενείς, γεγονός που καταδεικνύει πως η μόλυνση έγινε μέσω σταγονιδίων ή αερολύματος. Παράλληλα, ο ιός ανιχνεύτηκε και σε δείγματα αέρα σε απόσταση 2 μέτρων από τον ασθενή. Ο κίνδυνος διαπιστώνεται πως αυξάνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων του αρρώστου.


Ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο στο Ηνωμένο Βασίλειο που ανέπτυξε ευλογιά των πιθήκων πιστεύεται ότι είχε εκτεθεί στον ιό ενώ άλλαζε τα σεντόνια στο κρεβάτι ενός ασθενούς, πριν εκείνος διαγνωστεί, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365