Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΙΣΘ: Το 62,4% δηλώνει ότι είναι έτοιμο να κάνει εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις του ιού

Έρευνα

Tα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υγεία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Νίτσα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας to the point Δημήτρη Κατσαντώνη που διενέργησε την έρευνα για λογαριασμό του ΙΣΘ.


Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας “στα βασικά ευρήματα της έρευνας, είναι η ικανοποίηση των πολιτών από τις υπηρεσίες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) στη Θεσσαλονίκη η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά ενώ η δυσαρέσκεια έχει υποχωρήσει θεαματικά, μετά το 2020 σε σχέση με όλες τις προηγούμενες μετρήσεις, με αποτέλεσμα φέτος να εμφανίζεται θετικό ισοζύγιο ικανοποίησης/δυσαρέσκειας 3,5 μονάδων. Αυτό ίσως οφείλεται στην… πανδημία και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για το ρόλο των επιστημόνων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, στις κρίσιμες περιστάσεις μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης“.


Βελτίωση δεικτών σε σχέση με το 2019


Ο κ. Κατσαντώνης σημείωσε ότι “Ιδιαίτερα , στις ηλικίες άνω των 45 ετών , όπου κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται περισσότερο οι υπηρεσίες υγείας, το θετικό ισοζύγιο δεν πέφτει κάτω από τις 11,8 μονάδες. Δυστυχώς, όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στο δημόσιο τομέα της υγείας τα πράγματα αντιστρέφονται, και το ισοζύγιο μετατρέπεται σε αρνητικό , κατά 10 μονάδες περίπου (μόνο στους άνω των 65 ετών, το ισοζύγιο είναι πάλι θετικό κατά 12 μονάδες). Κι εδώ όμως, θα πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή βελτίωση των δεικτών σε σχέση με το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια , αφού η δυσαρέσκεια μειώνεται κατά 26,5 μονάδες και η ικανοποίηση αυξάνεται κατά 10 μονάδες περίπου”.


Οι γιατροί βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας τόνισε ότι “ειδικά, όμως στο θέμα της ανταπόκρισης των υπηρεσιών υγείας στην πανδημία του κορονοϊού και παρά τη σχετική πτώση σε σχέση με πέρυσι, η θετική γνώμη των πολιτών είναι κατά πολύ υπέρτερη της αρνητικής (κατά 27 μονάδες). Επίσης, στοιχεία που χρήζουν επισήμανσης , και ίσως θα έπρεπε να συνδυαστούν με τα προηγούμενα , είναι η αίσθηση των ερωτηθέντων ότι έχει αυξηθεί το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι η πανδημία έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη συλλογική συνείδηση των πολιτών, γεγονός που απεικονίζεται στην απαισιόδοξη οπτική τους σχετικά με την επιστροφή μας σε έναν τρόπο ζωής ανεπηρέαστο από τον κορονοϊό “Σχεδόν 1 στους 5 απαντά ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ πια ενώ περίπου 4 στους 10 βλέπει επιστροφή στην ‘’κανονικότητα’’ μετά το τέλος του 2023.Παρόλα αυτά, η κρίση των πολιτών για τη δράση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι πολύ θετική: Το 71,5% έχει θετική γνώμη και μόλις το 13,6% αρνητική, στοιχείο που ίσως δε συνάδει με τη φιλολογία περί απόστασης του κόσμου από τους επιστήμονες του χώρου της υγείας και τους φορείς τους”.


Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και… 4η δόση


Για το περσινό ‘’καυτό’’ θέμα των εμβολιασμών, φέτος έχουμε πιο καθαρή εικόνα είπε ο κ Νίτσας. “Το 86,7% απαντά Ναι (εκ των οποίων το 72,6% με τρεις δόσεις και το 10,3% με τέσσερις δόσεις) και το 12,7% απαντά Όχι (όπου την πρωτοκαθεδρία την έχουν οι ηλικίες 17- 24 ετών , στους οποίους εντοπίζεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό άρνησης γενικά των εμβολίων με 14% περίπου – προηγούνται οι της ηλικιακής κατηγορίας 45- 54 ετών , με 22% περίπου). Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού , το 59% περίπου δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει ως κανονιστική ρύθμιση ενώ το 32% είναι αντίθετο (όπου και πάλι η κατηγορία των 45-54 ετών εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά, ενώ οι νεότεροι, 17-34 ετών, έχουν μεγάλη αδυναμία να τοποθετηθούν επί αυτού- περίπου ένας στους τρεις δεν τοποθετείται). Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των αντίθετων προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών είναι ουσιαστικά σταθερό, σε σχέση με πέρυσι. Η κάποια μείωση των εχόντων θετική άποψη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, οφείλεται στη μετατόπιση τους προς τη ζώνη του ‘’Δε γνωρίζω/δεν απαντώ’’. Πάντως, το 62,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέο εμβολιασμό με ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τι ς μεταλλάξεις του ιού, εφόσον γίνουν οι σχετικές συστάσεις από τον επιστημονικό κόσμο. Το 22% δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει , παρά τις ενδεχόμενες συστάσεις”


Τέλος ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επεσήμανε ότι “με το νέο νόμο, προκύπτει ως ζήτημα η εγγραφή σε προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί ,το 56% απάντησε πως σκοπεύει να εγγραφεί σχετικά σύντομα. Το 29,5%περίπου απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά 10 μονάδες περίπου όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως 1ηςΟκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων ,σύμφωνα με το νέο νόμο“.


Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 11-15 Ιουλίου σε ισχυρό δείγμα 1.072 ατόμων, ανδρών και γυναικών άνω των 17 ετών, μονίμων κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ήταν τηλεφωνική με την υποστήριξη Η/Υ (μέθοδος CATI).


Δείτε αναλυτικά την έρευνα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365