Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Συναγερμός από νέο ιό που μεταδίδεται από παιδί σε παιδί, τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης της τομάτας

Νέος ιός εμφανίστηκε στην Ινδία, λέγεται «ο ιός της Τομάτας» και μεταδίδεται από παιδί σε παιδί.

Όπως η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύσεις και να σώζει ζωές, στην Ινδία προέκυψε νέο ξέσπασμα ιογενούς λοίμωξης.


Έχει το όνομα tomato flu (γρίπη της τομάτας), εξαιτίας του πρώτου συμπτώματος. Είναι συχνή η μετάδοση σε μικρά παιδιά κάτω των 5 χρόνων και εξαπλώνεται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, λόγω της εύκολης μετάδοσης από παιδί σε παιδί.


Τα συμπτώματα της γρίπης της τομάτας

Τα παιδιά που μολύνονται με αυτόν το νέο ιό εμφανίζουν κόκκινες και επώδυνες φυσαλίδες σε όλο το σώμα, οι οποίες φτάνουν σταδιακά στο μέγεθος της τομάτας.


Οι φουσκάλες μοιάζουν με εκείνες που παρατηρούνται στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, σε νεαρά άτομα. Στην περίπτωση της γρίπης της τομάτας εμφανίζονται και εξανθήματα στο δέρμα που οδηγούν σε ερεθισμό.


Όπως και ισχύει και με άλλες ιογενείς λοιμώξεις, η tomato flu περιλαμβάνει περαιτέρω συμπτώματα όπως κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, πυρετό, αφυδάτωση, πρήξιμο των αρθρώσεων, πόνους στο σώμα και κοινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη


Η θεραπεία είναι παρόμοια με εκείνη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων Δηλαδή περιλαμβάνει απομόνωση για από 5 έως επτά ημέρες, διατήρηση της σωστής υγιεινής, απολύμανση περιβάλλοντος, ανάπαυση, άφθονα υγρά και πλύσεις με ζεστό νερό, για την ανακούφιση από ερεθισμούς και εξανθήματα. Απαιτείται υποστηρικτική θεραπεία με παρακεταμόλη για πυρετό και σωματαλγία και άλλες συμπτωματικές θεραπείες.


Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τη γρίπη της τομάτας (κατόπιν επίσκεψης σε νοσοκομείο) στην Κεράλα από τις 6/5 έως τις 26/7.


Έκτοτε αναφέρθηκαν 26 κρούσματα στη γειτονική πολιτεία Ταμίλ Ναντού και την Οντίσα -στα ανατολικά. Οι ασθενείς ήταν έως 9 χρόνων, μολονότι όπως λένε οι ειδικοί “ο ιός συνήθως προσβάλλει παιδιά κάτω των 5 χρόνων”.


Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, επειδή ο ιός εξαπλώνεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως για παράδειγμα της χρήσης πάνας, του αγγίγματος ακάθαρτων επιφανειών και της συνήθειας που έχουν τα παιδιά να βάζουν ό,τι πιάνουν στο στόμα τους.


“Εάν δεν ελεγχθεί και δεν προληφθεί το ξέσπασμα της γρίπης της τομάτας στα παιδιά, η μετάδοση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με την εξάπλωση και στους ενήλικες”.


Οι επιστήμονες είναι στη φάση που προσπαθούν να προσδιορίσουν περί τίνος πρόκειται και τι προκαλεί τη λοίμωξη.


Στο άρθρο του επιστημονικού περιοδικού τονίστηκε ότι “η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, λόγω της τρομερής εμπειρίας με την πανδημία του Covid-19, είναι επιθυμητή η προσεκτική διαχείριση για την πρόληψη περαιτέρω εστιών”.


Διευκρινίστηκε ότι η διάγνωση είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματά της είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του Covid, του ιού τσικουνγκούνια (μεταδίδεται με τα κουνούπια) και του δάγκειου πυρετού (οξεία ιογενής νόσος που μεταδίδει το κουνούπι Aedes-Aegypti και μπορεί να επιφέρει και το θάνατο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365