Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Ποδοσφαιρικός μαρασμός και μη χειρότερα

Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά

Μπήκαμε στον Αύγουστο που αποτελεί τον μήνα έναρξης της προετοιμασίας των ερασιτεχνικών ομάδων, ενώ θα ξεκινήσουν και τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, παρότι είναι διακινδυνευμένο να το πούμε αυτό.

Σε λίγες ημέρες λοιπόν, όποιος γυρίσει στα γήπεδα της περιοχής θα δει συγκεντρώσεις παραγόντων, παικτών και προπονήσεις, αλλά και κάποιον ιερέα να κάνει τον αγιασμό της εκάστοτε ομάδας.

Ρίχνοντας κάποιος μια ματιά στο ποδοσφαιρικό χάρτη της Πέλλας, θα καταλάβει εύκολα ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. 

Έχουν χαθεί ιστορικές ομάδες στα στενά μονοπάτια των τοπικών κατηγοριών, κάποιες άλλες εξαφανίστηκαν από προσώπου γης και αυτή την στιγμή, μόνο δύο ομάδες με τα πάμπολλα προβλήματα τους, θα μας εκπροσωπήσουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα.

Ο Αλμωπός στην SL2 και ο Εδεσσαϊκός στην Γ’ Εθνική, ενώ η Θύελλα Σαρακηνών μετακομίζει στην Θεσσαλονίκη, υπογράφοντας ουσιαστικά το τέλος της και ο ΑΣ Γιαννιτσά επέστρεψε στα τοπικά πρωταθλήματα.

Όλες οι υπόλοιπες ομάδες είναι στις τοπικές ερασιτεχνικές κατηγορίες, με το τεράστιο πρόβλημα της μη εγγραφής στο μητρώο της ΓΓΑ να πλανάται όλο και περισσότερο από την στιγμή που η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει απειλητικά.

Οι περισσότερες ομάδες μέσω κάποιων «τρελών» παραγόντων, προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να συντηρηθούν, να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργικότητας, χωρίς να έχουν κάποιους στόχους, παρά μόνο την λειτουργία του σωματείου, για να αποφύγουν την ρετσινιά της κλειστής κοινωνίας που ζουν, σε περίπτωση που αποχωρήσει επι των ημερών τους, ο σύλλογος που διοικούν.

Τι να πρωτοθυμηθούμε από ομάδες που έγραψαν ιστορία και έχουν περάσει στο περιθώριο, δυστυχώς για το ποδόσφαιρο της Πέλλας, η Αναγέννηση Γιαννιτσών, ο Αετός Σκύδρας, ο Μέγας Αλέξανδρος Ν.Μυλοτόπου, ο Αριστοτέλης Λουτροχωρίου, ο Ατρόμητος Κωνσταντίας, οι Μαύροι Αετοί Παραλίμνης, ο ΠΑΟΚ Αραβησσού, ομάδες που μας εκπροσώπησαν στα εθνικά πρωταθλήματα και κάποιες άλλες που ίσως να μας διαφεύγουν αυτή την στιγμή.

Αυτήν την στιγμή ομάδες που αποτελούσαν παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, δυσκολεύονται να κατέβουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πέλλας, κάτι που αποτελεί πισογύρισμα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Η εικόνα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο της  Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής, μόνο αισιοδοξία δεν δίνει, αλλά μόνο τεράστιο προβληματισμό σε όλους τους θιασώτες του αθλήματος. 

Αυτό φαίνεται και από τη συνεχόμενη μείωση συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα, ήρθαν δύσκολες εποχές, δεν υπάρχουν χρήματα, πολλοί παράγοντες ασχολούνται πολλά χρόνια και έχουν κουραστεί, ενώ και οι φίλαθλοι δεν δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν ερασιτεχνικούς αγώνες, όπως παλιότερα. 

Δυστυχώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ακολουθεί με μεγάλη ταχύτητα την φθίνουσα πορεία και για αυτό σκεφτόμαστε και λέμε κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα. 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μομφή για κανέναν, απλά αποτυπώνει την δυσχερή κατάσταση που βρισκόμαστε αρχικά σαν κοινωνία και μετά σαν αθλητισμός, σε μια χώρα όπου τα προβλήματα περισσεύουν και με την στάση της Πολιτείας σε κάποια θέματα, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη χειρότερη και έτσι όπως πάει το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου βαδίζει στο τέλος του.

4 σχόλια:

  1. είναι μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.
    1.Υπήρξε διόγκωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου γιατί ήταν ανεξέλεγκτο.Τώρα που χρειάζονται σωστά αποδυτήρια ,wc , φωτισμός ,θέρμανση και γιατρός σε κάθε γήπεδο σε κάθε αγώνα τώρα υπαρχει μικρότερο μέγεθος.
    2.Είναι ευκαιρία να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες ,οι χώροι ,η εκπαίδευση παραγόντων προπονητών αθλητών.
    3.Συγκρίνουμε πια το ποδόσφαιρο με άλλα αθλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον διαιτητικό μαρασμό που τόσοι διαιτητές φαγώθηκαν και άλλοι τα παράτησαν από τον νόμο Πέλλας γιατί δεν αναφέρεσται στο άρθρο σας κύριε ,και αυτό το αναφέρω διότι και η διαιτησία είναι ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που πηγαίνει προς τα πίσω.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1 είναι πρόβλημα στη χώρα και λίγοι το έχουμε αντιληφθεί
    Δημογραφικό
    Στα χωριά έχουν μείνει μόνο συνταξιούχοι .
    Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν .
    Επίσης πολύ μεγάλο κακό η εκτεταμένη χρήση internet στις ηλικίες που εμείς παίζαμε 5-6 ώρες ποδόσφαιρο τη μερα
    Αν υπήρχαν παιδιά θα υπήρχαν και ομάδες θα υπήρχε και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.Παραγοντες με τρέλα θα υπάρχουν πάντα και παντού.
    Και τι δε θα δινα για να πάω πάλι σενα τοπικό ντέρμπι και μετά όλοι στο καφενείο για καζουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά έκανε λοιπόν φέτος ένας διαιτητής που παράτησε την διαιτησία και μπήκε στο νέο δ.σ. της ομάδας του χωριού του ως γενικός αρχηγός σε ομάδα Α1 περιοχής Γιαννιτσων

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365