Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Και όμως ο φυσικός αερισμός στις τάξεις δεν είναι καλύτερος για την πρόληψη κορονοϊού

Και όμως ο φυσικός αερισμός στις τάξεις δεν είναι καλύτερος για την πρόληψη κορονοϊού

«Αντί να διαδίδουμε πως η πανδημία τελείωσε κ ο ιός έγινε ηπιότερος, ας πιέσουμε την πολιτεία να κάνει σοβαρή δουλειά τουλάχιστον για τα παιδιά μας ως αρχή» αναφέρει χαρακτηριστικά σε νέο του tweet ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο πανεπιστήμιο Βαλντέν των ΗΠΑ, Βασίλειος Μαργαρίτης εξηγώντας ότι ο μηχανικός εξαερισμός μπορεί να μειώσει την μετάδοση του Covid σε μεγάλο ποσοστό.

Ο καθηγητής αναφερόμενος σε νέα μελέτη που προδημοσιεύτηκε στο arxiv.org αναφέρει ότι τα συστήματα μηχανικού εξαερισμού που χρησιμοποιήθηκαν σε σχολικές τάξεις στην Ιταλία έδειξαν ότι σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση του κορονοϊού σύμφωνα με το news4health.


Σύμφωνα με τη σύνοψη της μελέτης στην οποία και αναφέρεται, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο μηχανισμός εξαερισμού στα σχολεία μπορεί να απομακρύνει τα σωματίδια του ιού και να μειώνει την επικινδυνότητα μόλυνσης, γεγονός το οποίο και αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητος για τα σχολεία και όχι μόνο.


Οι επιστήμονες ερεύνησαν την συσχέτιση του εξαερισμού και της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε μαθητές στην περιοχή του Μάρκε στην Ιταλία σε πάνω από 10.000 σχολικές τάξεις, κάθε μία από τις οποίες ήταν εξοπλισμένες με μηχανικό εξαερισμό. Χρησιμοποιήσαν συνηθισμένα μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης για να διευρευνήσουν το σχετικό ρίσκο που σχετίζεται με την έκθεση των μαθητών στις τάξεις.


Όπως αναφέρουν στα ευρήματα της μελέτης οι σχολικές τάξεις που διέθεταν συστήματα μηχανικού εξαερισμού είδαν το σχετικό ρίσκο μόλυνσης να μειώνεται τον εξαερισμό. Συγκεκριμένα, οι τάξεις που είχαν μηχανισμό εξαερισμό είχαν κατά 80% μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης σε σύγκριση με τις τάξεις που είχαν φυσικό εξαερισμό.


Σύμφωνα με όσα εξηγούν οι ειδικοί στην μελέτη αυτή χρειαζόμαστε καλύτερα συστήματα εξαερισμού για την προστασία των μαθητών στις τάξεις από την αερομεταδιδόμενη μετάδοση των ιων. (> 10 L s -1 μαθητής-1 ). Η συμφωνία των αποτελεσμάτων της μελέτης κοορτής και των συμπερασμάτων της υπόθεσης εργασίας σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την μετάδοση του ιού σε οποιαδηποτε εσωτερικό περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365