Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Κι όμως ο κορονοϊός επιβιώνει για 30 μέρες και κρύβεται στο ψυγείο σου

Νέα μελέτη

Το ψυγείο σου θα μπορούσε να είναι ο λόγος που θα κολλήσεις κορονοϊό σε ένα μήνα από τώρα, προειδοποιεί μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέσα σε διάφορα κρεατικά προϊόντα που συντηρούν οι άνθρωποι στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για πάνω από 30 μέρες, όπως γράφει το News4Health.gr.


Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν προϊόντα κοτόπουλου, βοείου κρέατος, χοιρινού και Σολωμού, αποθηκεύοντάς τα σε ψυγεία στους 4 βαθμούς Κελσίου και στην κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου.


Στη συνέχεια εξέθεσαν τα κρέατα σε υποκατάστατους ιούς - που έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες ακίδες με τον ιό SARS-CoV-2 αλλά είναι λιγότερο ζημιογόνες για τον άνθρωπο.


«Αν και μπορεί να μην αποθηκεύεις κρέας στο ψυγείο για 30 μέρες, μπορεί να το αποθηκεύεις στην κατάψυξη για τόσο μεγάλο διάστημα.


Βρήκαμε επίσης ότι οι ιοί μπορεί να καλλιεργηθούν μετά από [κατάψυξη] για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Έμιλι Μπέιλι από το Πανεπιστήμιο Campbell.


Η ομάδα σημειώνει ότι ξεκίνησαν την έρευνά τους αφού άκουσαν αναφορές για κρούσματα COVID σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας που δεν είχαν προηγούμενα αρχεία μετάδοσης στην κοινότητα.


Η Bailey λέει ότι η ανίχνευση της COVID σε αυτές τις κοινότητες «πρότεινε ότι τα συσκευασμένα προϊόντα κρέατος , που παράγονται σε περιοχές όπου κυκλοφορούσε ο SARS-CoV-2, θα μπορούσαν να ήταν η πηγή του ιού.


Στόχος μας ήταν να εξετάσουμε αν παρόμοιοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν σε αυτό το περιβάλλον.


Η COVID μπορεί να μετακομίσει από το ψυγείο στο έντερό σου

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι ο SARS-CoV-2 είναι ικανό να αναπαραχθεί στο έντερο ενός ατόμου, καθώς και στην αναπνευστική του οδό.


Αυτό καθιστά τη μελέτη μετάδοσης του ιού με βάση τα τρόφιμα ακόμα πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προηγούμενες μελέτες υποστήριξαν ότι η COVID-19 πραγματικά έχει επίπτωση στο έντερο ενός ανθρώπου προτού ξεκινήσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα.


Άλλα δημοσιεύματα έχουν επίσης συνδέσεις την επιδείνωση της σοβαρότητας της COVID-19 με την φτωχή υγεία του εντέρου του ασθενή.


Κατά τη διάρκεια της νέας μελέτης, οι ερευνητές αντικατέστησαν τη COVID-19 με τρία διαφορετικά υποκατάστατα - έναν ιό RNA με λιπιδικό περίβλημα και δύο κορονοϊούς ζώων (ιός ηπατίτιδας ποντικού και ιός μεταδοτικής γαστρεντερίτιδας).


Και τα τρία είναι κοινά υποκατάστατα του SARS-CoV-2 σε επιστημονικά πειράματα. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι ιοί βλέπουν μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στο ψυγείο όσο και στην κατάψυξη. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο COVID είναι ακόμη πιο ανθεκτικός στο κρύο.


Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι τα ιικά φορτία που επιβιώνουν στο κατεψυγμένο κρέας ποικίλλουν ανάλογα με το φαγητό.


«Χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων και των επιφανειών επεξεργασίας τροφίμων, των χεριών των εργαζομένων και των σκευών επεξεργασίας τροφίμων, όπως τα μαχαίρια», γράφουν οι ερευνητές σε δήλωση. Επιπλέον, «η έλλειψη ή η ανεπαρκής απολύμανση αυτών των τροφίμων πριν από τη συσκευασία πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Applied and Environmental Microbiology.


ΠΗΓΗ: studyfinds


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365