Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Πληρώνονται τα αναδρομικά 350.000 συνταξιούχοι, τα ποσά ανά ταμείο, πού φτάνουν τα 3.300 ευρώ

Σε ποιους θα πληρωθούν τα αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις και δώρα

Ποσά μέχρι 3.300 ευρώ διεκδικούν 350.000 συνταξιούχοι μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Σε ποιους θα πληρωθούν τα αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Τα αναδρομικά μελετάται μα καταβληθούν μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια ως στις 31 Ιουλίου 2020, χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων τους, καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση.


Το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών σε όλους, που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016, ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).


Την ίδια ώρα το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ, ακόμη κι αν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη δικαιωθούν κινείται στα 600-700.000 ευρώ.


Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνει η καταβολή εντόκως των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020.


Δηλαδή αυτό, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016 ) σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια.


Πρόκειται για 350.000 περίπου συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα εδώ και μια δεκαετία


Τονίζεται ότι για αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα ώστε να διευκολυνθούν οι πληρωμές τους, χωρίς να περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα περιμένουν έως και μία τετραετία.


Υπάρχουν τρεις επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση για να διευκολυνθούν οι συνταξιούχοι με αγωγές στις πληρωμές των αναδρομικών τους, όπως:

Να πληρώνονται οι συνταξιούχοι για το 11μηνο καταθέτοντας τις αγωγές τους στον ΕΦΚΑ, για να πιστοποιηθεί ότι αυτές έχουν ασκηθεί εντός προθεσμίας (έως 31/7/2020).

Να ζητηθεί από τους συνταξιούχους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι αν η αγωγή τους απορριφθεί για τυπικούς λόγους, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό. Η δήλωση αυτή δεν θα ισχύει για όσους έχουν ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά 11μήνου.

Να αξιοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ ως «δεδικασμένο» και να ενεργοποιηθούν τα δικαστικά συμβούλια των Πρωτοδικείων ώστε να εκδοθούν με γρήγορες διαδικασίες -μέσα σε 12 μήνες- όλες οι αποφάσεις όσον αφορά στις αγωγές αναδρομικών 11μήνου για επικουρικές συντάξεις και Δώρα που κατατέθηκαν έως 31/7/2020.

Ως γνωστόν τόσο τα πρωτοδικεία όσο και τα εφετεία καθημερινά δικαιώνουν συνταξιούχους που έχουν προσφύγει και μάλιστα λαμβάνουν και τα σχετικά αναδρομικά. Οι προσφεύγοντες δικαιώνονται (εντόκως)με ποσά από 800 έως 2.500 ευρώ περίπου για το 11μηνο Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016 από τις περικοπές των επικουρικών και την κατάργηση των δώρων.


Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι


Τονίζεται ότι τα αναδρομικά που δίνει αμετάκλητα το ΣτΕ (με την πρόσφατη απόφαση του) στους συνταξιούχους με αγωγές ως 31/7/2020 είναι:

Αναδρομικά 11 μηνών για μειώσεις επικουρικών και Δώρων επικουρικών.

Αναδρομικά 11 μηνών για Δώρα κύριων συντάξεων.

Τόκο (6% έως τον Απρίλιο του 2019 και 3% στη συνέχεια) στα ποσά που επιστράφηκαν στις κύριες συντάξεις και σε αυτά που θα πάρουν τώρα για τις επικουρικές και δώρα.

Τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι:

ΔΗΜΟΣΙΟ --- 100 - 2.900 ευρώ


ΙΚΑ --- 680 - 1.900 ευρώ


ΔΕΚΟ --- 916 - 3.300 ευρώ


ΤΡΑΠΕΖΕΣ --- 910 - 3.200 ευρώ


ΤΕΑΥΕΚ --- 830 - 2.650 ευρώ


ΝΑΤ --- 580 - 2.350 ευρώ


ΟΓΑ --- 645 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365