Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτά είναι τα συμπτώματα που αυξάνουν κατά σχεδόν 50% τον κίνδυνο για long covid

Τις πιθανότητες Long Covid πολλαπλασιάζει η ψυχολογική δυσφορία

Tα συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη ή άγχος που προηγήθηκαν της λοίμωξης με κορονοϊό αυξάνουν τον κίνδυνο της εξουθενωτικής μακράς Covid.

Τις πιθανότητες Long Covid πολλαπλασιάζει η ψυχολογική δυσφορία από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η ανησυχία, το στρες και η μοναξιά, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται στο JAMA Psychiatry.


Σύμφωνα με τη μελέτη, συγκριτικά με όσους δεν έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή, τα άτομα με επιβαρυμένη ψυχική υγεία πριν την COVID-19 είχαν 32%-46% μεγαλύτερο κίνδυνο για Long COVID και 15%-51% περισσότερες πιθανότητες δυσκολιών στην καθημερινότητα λόγω της κατάστασης αυτής.


«Μας εξέπληξε το πόσο έντονα η ψυχολογική δυσφορία πριν από μια λοίμωξη COVID-19 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακράς COVID» δήλωσε η Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής T.H. Chan και επικεφαλής της μελέτης. «Η σχέση της με την ανάπτυξη μακράς COVID ήταν ισχυρότερη μάλιστα από ό,τι οι οργανικούς παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», πρόσθεσε.


«Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ψυχολογικών μεταβλητών αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μακρά COVID19 και την αναστάτωση της καθημερινής ζωής εξαιτίας αυτής», δήλωσε την πλευρά της η Andrea Roberts, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Chan και κύρια συγγραφέας της δημοσίευσης στο JAMA Psychiatry, σημειώνοντας την ανάγκη μέριμνας για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365