Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Π.Ε. Πέλλας: Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Acidovorax citrulli σε υπαίθρια καλλιέργεια καρπουζιού

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Πέλλας

Σας ενημερώνουμε ότι ύστερα από εργαστηριακή εξέταση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου , εμφανίστηκε ο επιβλαβής οργανισμός Acidovorax citrulli (Βακτηριακή κηλίδωση των καρπών καρπουζιάς και της πεπονιάς) σε υπαίθρια καλλιέργεια καρπουζιάς στην Π.Ε Πέλλας.»

Το εν λόγω φυτοπαθογόνο βακτήριο προσβάλει κυρίως φυτά καρπουζιάς και πεπονιάς αλλά έχουν αναφερθεί προσβολές και σε άλλα φυτά της οικογένειας των κολοκυνθοειδών όπως η αγγουριά , η κολοκυθιά, και η κολοκύθα . Η μετάδοση του Acidovorax citrulli μπορεί να γίνει από μολυσμένα φυτάρια προς φύτευση, μολυσμένους σπόρους, με την άρδευση καθώς και μηχανικά μέσω των εργαλείων και όσων ασχολούνται στις καλλιεργητικές εργασίες.

Αρχικώς εμφανίζονται καστανές , γωνιώδεις νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα και τους μίσχους.  Στην επάνω επιφάνεια του καρπουζιού δημιουργούνται σκουρόχρωμες ελαιώδεις κηλίδες λίγων χιλιοστών που σύντομα επεκτείνονται καλύπτοντας επιφάνεια αρκετών εκατοστών με ακανόνιστα περιθώρια. Σε λίγες ημέρες η βλάβη μπορεί να καλύψει όλη την επιφάνεια του καρπουζιού . Ενδέχεται να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια του καρπουζιού με αποτέλεσμα την σήψη του καρπού.

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές φυτών Cucurbitaceae ( καρπούζια, πεπόνια, αγγούρια, κολοκύθια κλπ) , προκειμένου οι παραγωγοί να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες , συστήνονται τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:


- Καταστροφή των ασθενών φυτών, καθώς και των γειτονικών με αυτά φυτών.

- Αποφυγή άρδευσης με τεχνητή βροχή και δημιουργία υπερβολικής υγρασίας στο Έδαφος.

- Ψεκασμός των υπολοίπων φυτών της καλλιέργειας με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή οίκου. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι τα κολοκυνθοειδή είναι ευαίσθητα στην εφαρμογή σκευασμάτων με χαλκό και γιαυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων για την αποφυγή προβλημάτων φυτοτοξικής επίδρασης του χαλκού.

- Καταστροφή ζιζανίων και των υπολειμμάτων των φυτών μετά το τέλος της καλλιέργειας.

- Λήψη μέτρων υγιεινής κατά την διάρκεια των καλλιεργητικών εργασιών, για την αποφυγή μετάδοσης του βακτηρίου μέσω εργαλείων, από προσβεβλημένα σε υγιή φυτά (απολύμανση μπορεί να γίνει με την εμβάπτισή τους σε οινόπνευμα).

- Για την εγκατάσταση νέων καλλιεργειών συνιστάται αμειψισπορά για τουλάχιστον τρία χρόνια , με φυτά τα οποία δεν είναι ξενιστές του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Acidovorax citrulli, πριν την επαναφύτευση καλλιέργειας κολοκυνθοειδών.

- Χρησιμοποίηση μόνο πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτά προς φύτευση, σπόρος). Για την διακίνηση φυτών προς φύτευση καρπουζιάς (σπορόφυτα) είναι απαραίτητη η έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου σύμφωνα και με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 79 του Καν. (εΕ) 2016/2031. Για την έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου διακίνησης εντός της επικράτειας της Ένωσης πρέπει να τηρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 85 και κατά περίπτωση του άρθρου 86 του Καν.(ΕΕ)2016/2031.


Για περισσότερες πληροφορίες ΔΑΟΚ Πέλλας Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών.

Ελευθερίου Γεώργιος τηλ. 2381352312, email: geleuferiou@pella.gr

Λαζαρίδης Ιωάννης τηλ. 2381352309, email: giannislazaridis@pella.gr

Κουγιουμτζίδης Γεώργιος τηλ. 2381352308, email: kougioumtzidis@pella.gr

Ζαμίδου Κλεονίκη τηλ. 2381352305 , email: kzamidou@pella.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365