Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις και ποιοι μόνο στα «χαρτιά»

Ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις και ποιοι μόνο στα «χαρτιά»

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις περιμένει χιλιάδες συνταξιούχους από το 2023 εφόσον δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια και με βάση το ΑΕΠ και τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο όποια και αν είναι η αύξηση που θα αποφασιστεί δεν θα τη λάβουν όλοι.


Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί στην ασφάλιση, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι αυξήσεις θα πάρουν δύο στους τρεις, περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.


Επίσης οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 50 ευρώ δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Η κατηγορία αυτή που περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, στην πλειονότητά τους με συντάξεις που υπολείπονται των 700 ευρώ, δεν θα δει καμία αύξηση από 1-1-2023 και ενδεχομένως και για τα επόμενα, άγνωστο πόσα, χρόνια.


Η λεγόμενη προσωπική διαφορά θα μειώνεται λογιστικά ισόποσα με τις ετήσιες αυξήσεις έως ότου μηδενιστεί για να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων με ζεστό χρήμα στην τσέπη και για τους εν λόγω συνταξιούχους.


Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά, το ποσό των 90 ευρώ. Αν αποφασιστούν το 2023 αυξήσεις 4,5% δηλαδή 65 ευρώ το μήνα, η προσωπική του διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 25 ευρώ. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, τότε θα περιμένει να δει και καθαρή αύξηση στη σύνταξη.


Παραδείγματα

- Θα δουν αυξήσεις 1 – 1,5 εκατ. με μηδενική ή αρνητική προσωπική διαφορά


Σύνταξη 1.140€

Αρνητική προσωπική διαφορά: 113€

Συντελεστής αύξησης από 2023: 6,5%

Αύξηση 74€

Δόση προσωπικής διαφοράς 2023: 22€

Νέα σύνταξη από 1/1/2023: 1.236 ευρώ


- Δεν θα δουν αυξήσεις


• 850.000 με θετική προσωπική διαφορά


Σύνταξη 1.051€

Θετική προσωπική διαφορά: 213€

Συντελεστής αύξησης 4,5%

Αύξηση 68,3€

Νέα σύνταξη: 1.051€

Νέα προσωπική διαφορά: 144€.


Ειδικότερα, ο νόμος 4670/2020 (νόμος Βρούτση), προβλέπει τα εξής: «Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».


Οι τωρινές εκτιμήσεις με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν προδιαγράφουν αύξηση των συντάξεων σε ένα ποσοστό της τάξης του 6,5 % με 7 %. Το τελικό ποσοστό όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και την τελική διαμόρφωση του ποσοστού στις 31/12/2022. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, η ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού αποβαίνει προς όφελος των συνταξιούχων, διότι θα μεγαλώσει την αύξηση της σύνταξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365