Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ποιες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για ένα χρόνο

Νέο πρόγραμμα απαλλαγής μέρους των εισφορών

Σύμφωνα με πληροφορίες από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο.

Νέο πρόγραμμα απαλλαγής μέρους των εισφορών για όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Σύμφωνα με πληροφορίες από 10.9.2022 και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση άνω του 50%, εφόσον μετατρέψουν κάποια σύμβαση σε πλήρους απασχόλησης, τότε απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον εν λόγω εργαζόμενο. Το μέτρο αφορά συμβάσεις εργαζομένων που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου.


Έτσι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2023 και να έχουν απαλλαγή εισφορών ακόμη και έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2024

Σε κάθε περίπτωση, η μετατροπή της σύμβασης με την προϋπόθεση μείωσης κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών καθίσταται εξαιρετικά συμφέρουσα.


Και αυτό γιατί ένας εργοδότης, απασχολώντας έναν εργαζόμενο με μερική απασχόληση, πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, για 4 ώρες ημερησίως, καταβάλλει 305.56 ευρώ καθαρά στον εργαζόμενο και πληρώνει 132,12 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Το συνολικό του κόστος δηλαδή είναι 437,68 ευρώ τον μήνα.


Εάν η σύμβαση του συγκεκριμένου εργαζόμενου μετατραπεί σε πλήρους απασχόλησης, πενθήμερη, για 8 ώρες ημερησίως, με βασικό μισθό 713 ευρώ, ο εργαζόμενος θα λάβει στην τσέπη 614,11 ευρώ και ο εργοδότης θα καταβάλει 154,69 ευρώ, λόγω της έκπτωσης κατά 40%. Έτσι, το συνολικό του κόστος θα είναι 768,8 ευρώ αντί 871,93 χωρίς την έκπτωση.


Στο τελικό ποσό όμως, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ωφέλεια από την έκπτωση δαπάνης μισθοδοσίας από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης (συντελεστής 22%), της τάξης των 95,53 ευρώ τον μήνα, με αποτέλεσμα, το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 673,27, ήτοι τελικό όφελος 198,66 ευρώ τον μήνα.


Για παράδειγμα, έστω επιχείρηση ενταχθεί στο πρόγραμμα στις 31 Ιανουαρίου 2023. Θα έχει απαλλαγή εισφορών έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Αν μία επιχείρηση ενταχθεί π.χ. στις 30 Οκτωβρίου 2023, θα έχει απαλλαγή έως τις 30 Οκτωβρίου 2024.


Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης και αντίστοιχα στον περιορισμό της μερικής, καθώς έτσι εκτιμάται ότι δημιουργούνται πιο σταθερές θέσεις απασχόλησης, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι μερικώς απασχολούμενοι ανήλθαν σε 644.717, έναντι 924.324 προσλήψεων με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, για τους πρώτους επτά μήνες του 2022.


Από πλήρη σε μερική 3.261 άτομα

Μάλιστα, τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, 3.261 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 451,20 ευρώ (μεικτά), σύμφωνα με τα στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ. Αν παρασχεθεί εργασία πέραν της συμφωνημένης, ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση δώδεκα τοις εκατό (12%) επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.


Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι μερικώς απασχολούμενοι καταγράφουν τη μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης εξαιτίας του πληθωρισμού, σε ποσοστό 29,2%, έναντι των άλλων μισθολογικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω κίνητρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυνητικά από περίπου 290.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν 2,2 εκατ. εργαζόμενους.


Δηλαδή, για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα γυρνούν σε πλήρες 8ωρο, οι εργοδότες θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου


Παράδειγμα: Μισθωτός σήμερα έχει ασφαλιστικές εισφορές 36,16% - εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%. Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται από τον εργοδότη το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το κόστος θα πέφτει σε 21,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365