Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτά είναι τα μέτρα που θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Η βασική στόχευση των μέτρων θα είναι να μετριαστεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος

Ανάσες, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας έδωσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ανακοίνωση για την ισχυρή ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, την ώρα μάλιστα που οι προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο είναι εξαιρετικά μεγάλες εξαιτίας του τουρισμού.

Το νέο πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε δημιουργεί τη βάση στην οποία θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Τα νέα μέτρα «κλειδώνουν» σήμερα, με βασικό δεδομένο ότι στόχος θα είναι η στήριξη των ευάλωτων.


Η βασική στόχευση των μέτρων θα είναι να μετριαστεί το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που θα κληθούν σηκώσουν τα νοικοκυριά. Βέβαιο θεωρείται ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ δεν θα είναι αυτά που θα κλείσουν τη λίστα των παρεμβάσεων. Εξίσου βέβαιο είναι ότι τα οικονομικά μέτρα δεν θα εξαντληθούν στις γνωστές παρεμβάσεις.


Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τη στήριξη στην κατανάλωση ενέργειας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει φθηνή στέγη για νέα, ηλικιακά, ζευγάρια κάτω των 40 ετών και μονογονεϊκές οικογένειες - μέτρο που προβλέπει τη χρηματοδότηση έως και το 80% του κόστους για την αγορά κατοικίας με χαμηλότοκο δάνειο από το Δημόσιο με τους δικαιούχους να ξεπερνούν τις 30.000.


Βασική προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των ενδιαφερόμενων. Με αυτά τα στοιχεία θα καθορίζεται η χρονική διάρκεια του δανείου θα καθορίζεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να στηριχθούν τα αδύναμα νοικοκυριά, ενώ θα υπάρχει και η δέσμευση ότι το ακίνητο που θα αποκτηθεί θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για ιδιοκατοίκηση και όχι για εκμετάλλευση, τουλάχιστον για ένα διάστημα.


Τα μέτρα βέβαια θα εστιάσουν και στο μέτωπο της ακρίβειας - και συγκεκριμένα σε είδη πρώτης ανάγκης - καθώς η κυβερνητική παρέμβαση προβλέπει τη χορήγηση δεύτερης επιταγής ακρίβειας σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με τη μορφή έκτακτου επιδόματος που θα δοθεί φέτος το Δεκέμβριο, κατά το πρότυπο της επιταγής του Πάσχα με το μέσο ποσό ανά δικαιούχο να κυμαίνεται στα 200 ευρώ.


Πέρα βέβαια από τα σίγουρα μέτρα, υπάρχουν και αυτά που η κυβέρνηση εξετάζει, όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από την 1-1-2023. Επίσης εξετάζεται η διατήρηση και το 2023 των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες με προοπτική περαιτέρω μείωσης ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές


Στο τραπέζι υπάρχουν ακόμα:


- Η παράταση και μετά το 2022 της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, του φόρου υπεραξίας καθώς και της φόρο-έκπτωσης για τις ανακαινίσεις κατοικιών


Παράλληλα το 2023 σε συνάρτηση με τη ταχύτητα της ανάπτυξης και τα ταμειακά περιθώρια του δημοσίου σχεδιάζονται μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων, «κούρεμα» η και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος καθώς και αλλαγές στη κλίμακα και τους συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365