Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Και όμως...από τα πλαστικά σκουπίδια των ωκεανών παράγονται αποτελεσματικά αντιβιοτικά

Έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων από την Καλιφόρνια η πλαστική ρύπανση των ωκεανών αποτελεί πηγή βακτηρίων που διαθέτουν ισχυρές αντιβιοτικές ιδιότητες.


Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ουάσιγκτον, η πλαστική ρύπανση των ωκεανών θα μπορούσε να είναι πηγή νέων ισχυρών αντιβιοτικών με αποτελεσματικότητα έναντι ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριακών στελεχών.


Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι  5-13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται στους ωκεανούς κάθε χρόνο. Πάνω σε αυτά, που είτε είναι μεγάλα επιπλέοντα πλαστικά υλικά, είτε μικροπλαστικά, τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν ολόκληρα οικοσυστήματα, από όπου θα μπορούσαν να παραχθούν αντιβιοτικά.


Για να διερευνήσουν τη δυνατότητα των πλαστικών να αποτελέσουν πηγή νέων αντιβιοτικών, οι ερευνητές  τοποθέτησαν πλαστικό πολυαιθυλενίου υψηλής και χαμηλής πυκνότητας (ο τύπος που εμφανίζεται συνήθως στις σακούλες σούπερ μάρκετ) σε θαλασσινό νερό κοντά στην προβλήτα Scripps στη La Jolla της Καλιφόρνια για 90 ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν η απομόνωση 5 βακτηρίων που παράγουν αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Bacillus, Phaeobacter και Vibrio. Στη συνέχεια οι ερευνητές έλεγξαν τη δράση αυτών των βακτηριακών στελεχών έναντι μιας ποικιλίας θετικών και αρνητικών κατά Gram στόχων, διαπιστώνοντας ότι τα προϊόντα απομόνωσης είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση διαφόρων κοινών βακτηρίων που προσβάλουν τον άνθρωπο αλλά και δύο υπερβακτηρίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.


«Δεδομένης της τρέχουσας κρίσης που υπάρχει στον τομέα των αντιβιοτικών και της εμφάνισης πολλών υπερβακτηρίων είναι απαραίτητο να αναζητήσουμε εναλλακτικές πηγές παραγωγής νέων αποτελεσματικών αντιβιοτικών» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Άντρεα Πράις από το  National University, που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Scripps Institution of Oceanography και του προγράμματος STEM που χρηματοδοτεί το National Science Foundation των ΗΠΑ.


1 σχόλιο:

  1. τα πλαστικά είναι ο μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας.Αν αργήσουμε κι άλλο θα είναι αργά για όλους μας.Δεν λιώνουν ποτέ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365