Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Κορονοϊός: Θα...βήχουμε στο κινητό και εφαρμογή θα μας «δείχνει» αν είμαστε θετικοί

Η "έξυπνη" εφαρμογή είναι μάλιστα πιο ακριβής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της

Εφαρμογή κινητού ανιχνεύει με ακρίβεια την Covid-19 στις φωνές των ανθρώπων.

Μια νέα ολλανδική εφαρμογή για κινητές συσκευές μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια - χάρη στη βοήθεια της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης - τη λοίμωξη από κορονοϊό στη φωνή ενός ανθρώπου.


Η "έξυπνη" εφαρμογή είναι μάλιστα πιο ακριβής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σε σχέση με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, ενώ επίσης είναι φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους.


Ακρίβεια αποτελεσμάτων κατά 89% 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Γουαφάα Αλιμπάουι και τον καθηγητή πνευμονολογίας Σάμι Σίμονς, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Ανέφεραν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια 89% (ευαισθησία) στη σωστή φωνητική διάγνωση θετικού περιστατικού Covid-19 (έναντι περίπου 56% ενός γρήγορου τεστ) και 83% στη σωστή διάγνωση ενός αρνητικού περιστατικού (ειδικότητα), ενώ είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι τα "γρήγορα" τεστ στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ανθρώπων.


"Με την έξυπνη εφαρμογή μας θα χάναμε μόνο 11 στις 100 περιπτώσεις Covid-19, που μετά θα εξάπλωναν τη λοίμωξη, ενώ το γρήγορο τεστ πλευρικής ροής θα έχανε 44 στις 100", δήλωσε η Αλιμπάουι.


"Τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μας δείχνουν ότι οι απλές ηχογραφήσεις της φωνής και η ανάλυση τους με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να πετύχουν υψηλή ακρίβεια στην ανίχνευση των ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Τέτοια 'τεστ' μπορούν να γίνουν χωρίς κανένα κόστος και είναι απλά στην ερμηνεία τους. Επιπλέον, επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο και βγάζουν αποτέλεσμα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Θα μπορούσαν π.χ. να χρησιμοποιηθούν στα σημεία εισόδου μεγάλων συναθροίσεων, καθιστώντας εφικτό τον γρήγορο μαζικό έλεγχο του πληθυσμού", πρόσθεσε.


Πως λειτουργεί η εφαρμογή 

Η Covid-19 συνήθως επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό και τις φωνητικές χορδές, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στη φωνή ενός ανθρώπου. Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και αρχικά ζητά την ενημέρωση της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό, κάπνισμα κ.α.).


Μετά ζητά από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής (Mel-spectrogram) εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (Long-Short Term Memory -LSTM) που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της λόγω Covid-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365