Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Σε πόσες μέρες εμφανίζονται τα συμπτώματα κορονοϊού, τι άλλαξε με την Όμικρον

Γρηγορότερα εμφανίζονται τα συμπτώματα με την Όμικρον

Τις αλλαγές στο χρόνο επώασης του κορονοϊού ανάλογα με τις μεταλλάξεις του επισημαίνει νεότερη κινεζική μελέτη. Γρηγορότερα εμφανίζονται τα συμπτώματα με την Όμικρον.

Ο χρόνος από τη μόλυνση έως την πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων -η περίοδος επώασης– είναι σήμερα σημαντικά μικρότερος απ’ ό,τι ήταν στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.


Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου εξέτασαν δεδομένα από 142 διαφορετικές μελέτες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με στοιχεία περισσότερων από 8.100 ασθενών. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την παραλλαγή Άλφα -το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στην Ουχάν το 2019- είχαν περίοδο επώασης κατά μέσο όρο πέντε ημέρες.


Όταν όμως εμφανίστηκε το στέλεχος Omicron, η περίοδος επώασης είχε μειωθεί σε λιγότερο από 3,5 ημέρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους ερευνητές.


Στη δεδομένη στιγμή της πανδημίας, τα ευρήματα έχουν πραγματική σημασία, διότι «ο προσδιορισμός της περιόδου επώασης των διαφόρων παραλλαγών είναι βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της περιόδου απομόνωσης για τους ανθρώπους που είναι θετικοί στην COVID-19», εξηγεί η ερευνητική ομάδα.


«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε και μεταλλάχθηκε συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Min Liu, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365