Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Πόσο ρεύμα και χρήματα γλιτώνουμε αν βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα

Πιο αναλυτικά

«Μύθος» φαίνεται πως είναι η θεωρία της εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι, αν βγάζουμε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε.

Από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες με ποιους τρόπους μπορούν εξοικονομήσουν χρήματα για το ρεύμα.


Ο πιο διαδεδομένος είναι το να μην αφήνουμε τις συσκευές στο σπίτι σε λειτουργία stand by, να τις βγάζουμε δηλαδή από την πρίζα.


Και ενώ οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους το συγκεκριμένο «κόλπο» με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δουν μειωμένο τον τελικό λογαριασμό ρεύματος, ο πρόεδρος Σωματείου Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής έκανε μια εκτίμηση που μάλλον απογοητεύει για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης λύσης.


Πιο αναλυτικά, όπως είπε ο Μπάμπης Κωνσταντόπουλος στην Ερτ, πληρώνουμε περίπου 50 ευρώ παραπάνω τον χρόνο για τις ηλεκτρικές συσκευές που παραμένουν στην πρίζα σε κατάσταση αναμονής. Ποσό σχετικά μικρό, συγκριτικά τουλάχιστον με εκείνα που φτάνουν κάθε μήνα ή τετράμηνο και που οι περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπολογισμός των 50 ευρώ είναι για μια μέση οικογένεια.


Όμως, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένας πιο σημαντικός λόγος για να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα: «Οι συσκευές καταναλώνουν τόση ενέργεια όση χρειάζεται η Ελλάδα για τα πάντα, παρότι στην τσέπη μας θα έχει ένα μικρό αντίτιμο να μας δώσει». «Διαμορφώνουμε», σημείωσε, «μια οικολογική συνείδηση».


15% εξοικονόμηση στο ρεύμα


Δεν θα πρέπει, παρόλα αυτά, να παραλειφθεί το γεγονός, πως έχει εξαγγελθεί ότι στο εξής οι επιδοτήσεις παύουν να είναι οριζόντιες και θα είναι ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος. Η επιδότηση θα είναι αντιστρόφως ανάλογη, δηλαδή, όσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση θα έχεις.


Όπως αναμένεται, θα προβλέπεται επίσης ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας, αυξημένη επιδότηση ανεξαρτήτως κλίμακας, σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Επομένως, ακόμα και η μικρότερη μείωση στην κατανάλωση, θα συμβάλλει σε συνολική εξοικονόμηση και όφελος από τις επιδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365