Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γιορτάζει την Πέμπτη ο Προστάτης Άγιος των Αγροτών, Φωκάς ο Κηπουρός - Στο Άσπρο η μοναδική εκκλησία του θαυματουργού Αγίου

Διαβάστε την ιστορία του Φιλόξενου Αγίου Φωκά του Κηπουρού

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και λαμπρότητα θα τιμήσουμε και φέτος τη μνήμη του Αγίου Φωκά του Κηπουρού, στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Άσπρου Σκύδρας.


Πλήθος πιστών, από τις γύρω περιοχές αναμένεται να συρρεύσει και φέτος, για να ζητήσει την ευλογία του θαυματουργού Αγίου Φωκά του Κηπουρού. Με χαρά θα υποδεχθούμε και πάλι πιστούς από μακρινές περιοχές της χώρας, ανθρώπους που βίωσαν κάποιο θαύμα του Αγίου και αναζήτησαν τη μοναδική εκκλησία πανελλαδικώς, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Φωκά τον Κηπουρό, για να προσευχηθούν και να ευχαριστήσουν τον φιλεύσπλαχνο Άγιο.

 

Οι Ιερές Ακολουθίες θα τελεσθούν ως εξής: 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

19:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

 

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ευλογηθούν τα κόλλυβα του Αγίου καθώς και καλάθια με φρούτα και λαχανικά, τα οποία θα μοιραστούν, ως ευλογία, στους πιστούς.

19:00 μ.μ. Μικρά Παράκλησις προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

 

Ο Εφημέριος π. Νικόλαος Χατζηδημητρίου

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

 

Διαβάστε την ιστορία του Φιλόξενου Αγίου Φωκά του Κηπουρού.

 

Στη Σινώπη του Πόντου, σ’ ένα φτωχόσπιτο που βρισκόταν μπροστά στην πύλη του κάστρου, κοντά στο λιμάνι, ζούσε ένας φτωχός άνθρωπος που καλλιεργούσε τον κήπο του για να εξοικονομεί τα απαραίτητα. Ζούσε λιτά και πάντα διέθετε ένα μέρος από το πενιχρό του εισόδημα για τους φτωχούς. Δεν του έλειπαν ποτέ οι φιλοξενούμενοι, άλλοτε ταξιδιώτες και άλλοτε φτωχοί και άστεγοι. Σε όσους τον έβλεπαν να μελετά τις γραφές, έλεγε ότι η ψυχή μας είναι σαν ένας κήπος, που πρέπει να τον φροντίζουμε, για να μην βγάζει αγκάθια και τριβόλια. Τα λόγια του έπεφταν σα βάλσαμο στις ψυχές Χριστιανών και ειδωλολατρών. Κάποιοι ειδωλολάτρες, μάλιστα, γίνονταν ένθερμοι Χριστιανοί.


Μαθεύτηκε, λοιπόν ότι ο Φωκάς ο κηπουρός ήταν Χριστιανός. Αμέσως οι άρχοντες έστειλαν στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Κατάκοποι από το ταξίδι οι διώκτες βρήκαν ανάπαυση και τροφή για μερικές μέρες, στο φιλόξενο χαμόσπιτο του Αγίου. Υποχρεωμένοι από την φιλοξενία, του εκμυστηρεύτηκαν, ότι ψάχνουν τον Φωκά τον Χριστιανό για να τον αποκεφαλίσουν. Του είπαν μάλιστα ότι θα του χρωστούσαν μεγάλη χάρη αν τους τον φανέρωνε. Εκείνος, χωρίς να χάσει το θάρρος του είπε στους στρατιώτες: «Εγώ, φίλοι μου, θα σας βοηθήσω να βρείτε τον Φωκά. Τον γνωρίζω πολύ καλά και θα τον παραδώσω στα χέρια σας».


Λέγοντας αυτά τους άφησε στο σπίτι του και βγήκε για να σκάψει και να ετοιμάσει τον τάφο του. Έστρεψε το βλέμμα του στον Ουρανό και είπε: «Έφθασε η ποθητή ώρα να δείξω με έργα ότι είμαι Χριστιανός και δούλος του Κυρίου».

Το άλλο πρωί αποκαλύφθηκε στους δημίους του και τους παρότρυνε, μάλιστα, να εκτελέσουν το καθήκον, που τους είχε ανατεθεί. Οι στρατιώτες, έμειναν κατάπληκτοι και ντροπιάστηκαν, γιατί με τόση αγάπη είχαν φιλοξενηθεί από τον Φωκά.

Ο Άγιος κατάλαβε την δυσκολία τους και τους είπε:


« Μη διστάζετε, φίλοι μου, να κάνετε το έργο σας. Δεν είσθε σεις αίτιοι του φόνου, αλλά εκείνοι που σας έστειλαν».

Με τέτοια λόγια έπεισε τους στρατιώτες να τον αποκεφαλίσουν. Η ψυχή του έφυγε στον ουρανό κοντά στον πολυπόθητο Δεσπότη.

Οι Χριστιανοί έκτισαν στον τόπο του αποκεφαλισμού μεγαλοπρεπή εκκλησία και έβαλαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος, που έγινε πηγή παρηγοριάς για τους θλιμμένους και θεραπείας για τους ασθενείς.

Όταν κινδύνευσε η πατρίδα του Σινώπη από πείνα, χάρη στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι.

Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντισθούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό.

Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάσει τρικυμία.

Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βράχους.

Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο. Όταν, λοιπόν κάθονταν στο τραπέζι, ένας από τους ναύτες αγόραζε το μερίδιο του Αγίου. Την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος και έτσι συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του, τα μοίραζαν στους φτωχούς.

Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ' άλλους παρουσιαζόταν στον ύπνο, σ' άλλους ενεργούσε αόρατα.

Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός κηπουρός Φωκάς αξιώθηκε λόγω της αρετής του να θαυματουργεί και να τιμάται από τους Χριστιανούς στις 22 Σεπτεμβρίου.

Την ημέρα της γιορτής του οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία καλάθια με φρούτα και λαχανικά , όπως καλλιεργούσε ο Άγιος, για να διαβαστούν και να πάει καλά η σοδειά τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365