Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχονται τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον: Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν ή νόσησαν πρόσφατα, οι παρενέργειες

Ποιες είναι οι παρενέργειες των νέων εμβολίων;

Εγκρίθηκαν τα νέα εμβόλια κατά της Όμικρον. Πότε έρχονται στην Ελλάδα, ποιοι πρέπει να κάνουν.

«Πράσινο φως» έδωσε ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) στα πρώτα εμβόλια κατά της Covid που είναι προσαρμοσμένα στη μετάλλαξη Όμικρον. Πρόκειται για τα σκευάσματα της Pfizer/BioNTech και της Moderna.


Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι να εγκρίνονται τα εμβόλια για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά του COVID. Το τελικό πράσινο φως υπόκειται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να έρθει σύντομα, όπως ανέφερε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου στο Twitter.


Οι νέες ενημερωμένες δόσεις που έχουν σχεδιαστεί πάνω στην ίδια επαναστατική τεχνολογία mRNA στην οποία στηρίχθηκαν και τα αρχικά εμβόλια, υπόσχονται να προσφέρουν πιο ισχυρή προστασία έναντι στη νόσηση από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 (BA.4 και BA.5), οι οποίες εξακολουθούν να προκαλούν δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις και θανάτους καθημερινά σε όλο τον κόσμο.


Το CDC αναμένεται να συστήσει τα νέα εμβόλια, στις ηλικίες για τις οποίες έχουν λάβει έγκριση και από το FDA, δηλαδή:


για τους άνω των 12 ετών, με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech

για τους άνω των 18 ετών, με τον εμβόλιο της Moderna.


Το ενδεχόμενο χρήσης του ενημερωμένου ενισχυτικού εμβολίου σε μικρότερα παιδιά, οι αξιωματούχοι των ρυθμιστικών αρχών αναμένεται να το εξετάσουν αργότερα.


Γενικότερα πάντως, ενισχυτική δόση μπορούν να λάβουν όλοι όσοι έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό των δύο δόσεων με εμβόλια mRNA και το μονοδοσικό Johnson & Johnson, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει κάποιες ή όλες τις συνιστώμενες ενισχυτικές δόσεις (τρίτη και τέταρτη δόση, ή αλλιώς πρώτη και δεύτερη ενισχυτική).


Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρωτογενή εμβόλια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, αλλά μόνο για τον αρχικό – βασικό εμβολιασμό των δύο δόσεων στα mRNA εμβόλια, και όχι για τις αναμνηστικές δόσεις.


Επίσης, όσοι έχουν κάνει πρόσφατα, είτε το αρχικό εμβόλιο είτε μια αναμνηστική δόση, θα πρέπει να περιμένουν δύο μήνες πριν κάνουν την ενημερωμένη αναμνηστική δόση, καθώς θα μπορούσε να περιοριστεί η αποτελεσματικότητά της.


Ποιες είναι οι παρενέργειες των νέων εμβολίων;

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν αναμένεται να διαφέρουν από αυτές που σχετίζονται με το τρέχον εμβόλιο.


Αυτές περιλαμβάνουν ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού, καθώς και περιστασιακή κόπωση, πονοκέφαλο και μυϊκό πόνο, σύμφωνα με τα CDC. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.


Πότε έρχονται στην Ελλάδα

Για το θέμα μίλησε σήμερα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο κόσμος έχει δίκιο» και πως «δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα». «Δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων» σημείωσε επίσης σχετικά με τη διάρκεια των νέων εμβολίων.


Σύμφωνα με την ίδια:


«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν».


Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, εξήγησε:


«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365