Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Έτσι θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη, τα «τρικ» για να εξασφαλίσετε μεγαλύτερες απολαβές

Μεγαλύτερες συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα

Τα σημεία «» που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι πριν καταθέσουν την αίτησή τους για να λάβουν νωρίτερα τη σύνταξή τους.

Μεγαλύτερες συντάξεις σε συντομότερο χρονικό διάστημα έχουν την δυνατότητα να λάβουν πλέον ασφαλισμένοι. «Κλειδί» για την συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση-πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης- βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης.


Έως 254 ευρώ η σύνταξη 

Να σημειωθεί ότι έχουν, ήδη, καθιερωθεί μόνιμες αυξήσεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω με τον Νόμο Βρούτση. Την ίδια ώρα η μεγαλύτερη σύνταξη που μπορούν να λάβουν ασφαλισμένοι που θα παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο κυμαίνεται από 26,2 ευρώ  ως 254 ευρώ.  Με τους πλέον κερδισμένους του νέου συστήματος συνταξιοδότησης να είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών καθώς στα 40 χρόνια κορυφώνονται τα κέρδη συγκριτικά με τους σημερινούς συντελεστές. 


Τα σημεία sos 

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η λίστα με τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι περιλαμβάνει τα εξής: 


1. Έκδοση προ-συνταξιοδοτικής βεβαίωσης: Πρόκειται για βεβαίωση που συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης και πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης των υποψήφιων συνταξιούχων στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (όπως έχουν διαμορφωθεί δυο χρόνια πριν ο αιτών συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης) με σκοπό να μην χρειάζεται να καταμετρηθούν όλα τα ένσημα, παρά μόνο αυτά που θα έχουν πραγματοποιηθεί από την έκδοση της προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης και μετά.  


2. Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα: Ο υποψήφιος κατοχυρώνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης εφόσον έχει συμπληρώσει σωρευτικά και αθροιστικά τόσο τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης όσο και και το διαμορφωμένο (για εκείνον) όριο ηλικίας. 


Δικαίωμα συνταξιοδότησης έχουν σύμφωνα με τα ισχύοντα:


Α. Όσοι ασφαλισμένοι δεν κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, δεν εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας και συνταξιοδοτούνται: 


* Στα 67 με 40 έτη ασφάλισης ή 4.500 μέρες ασφάλισης 


* Στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 μέρες ασφάλισης 


* Στα Στα 62 με τις εκάστοτε μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη


Β. Όσοι ασφαλισμένοι κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 18 Αυγούστου το 2015, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης χωρίς κανέναν περιορισμό


Γ. όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 19 Αυγούστου 2015 με 31 Δεκέμβρη 2021 μπορούν επίσης να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης χωρίς κανέναν περιορισμό


Δικαίωμα μειωμένης σύνταξης με «πέναλτι» 

3. Όσοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη με...πέναλτι έως 115 ευρώ τον μήνα με την μείωση να επιβάλλεται στο ποσό της εθνικής σύνταξης.  


Τι σημαίνει αυτό; 

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η μείωση επιβάλλεται στα 345 ευρώ (για 15ετή ασφάλιση)  ή στα 384 ευρώ (τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης). Εξαιρείται έτσι το ανταποδοτικό κομμάτι, που ακόμα και στις περιπτώσεις με λίγα χρόνια ασφάλισης καλύπτει περί το 50% των  συνολικών αποδοχών. 


Είστε μητέρα ανηλίκου; Έτσι θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη

Προκειμένου να βγει μια μητέρα ανηλίκου στη σύνταξη πριν τα 67 (πλήρη σύνταξη) και 62 (μειωμένη σύνταξη) θα πρέπει: 


* Να έχουν ανήλικο τέκνο πριν το 2012 


* Να έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993 


* Να έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το 2012 


* Να κατοχυρώνουν νέο όριο ηλικίας εντός της μεταβατικής περιόδου 2015-2021


Πως θα βγείτε στη σύνταξη πριν την απαιτούμενη 15ετία

Για πρώτη φορά χιλιάδες ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 15ετία αναγνωρίζοντας τους μήνες που τους λείπουν (ακόμη και τις ημέρες). Πλέον, όσοι δεν έχουν εξασφαλίσει τα 15έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης), μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 6 μήνες (150 ένσημα) ή να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 3 χρόνια (36 μήνες).   


Σύνταξη ακόμα και για οφειλέτες του ΕΦΚΑ 

Δυνατότητα υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης έχουν ακόμα και οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ (με εκκρεμότητες άνω των 20.000 ευρώ για μισθωτούς και 6.000 για αυτοαπασχολούμενους). Αμέσως μετά την υποβολή ενεργοποιείται αυτοματοποιημένος έλεγχος με δίμηνη προθεσμία εξόφλησης στους αιτούντες, τουλάχιστον του υπερβάλλοντος ποσού. Έτσι εξασφαλίζεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το υπόλοιπο της οφειλής να παρακρατείται από την σύνταξή του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365