Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Μηνιγγίτιδα Β: Η σπάνια νόσος που προσβάλλει τα παιδιά, πως μπορούν να προστατευτούν

Μόνη «ασπίδα» ο εμβολιασμός

Ορατός παραμένει ο κίνδυνος επανεμφάνισης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β σε παιδιά, μια σπάνια, αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή νόσο που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Μόνη «ασπίδα» ο εμβολιασμός.

Στην Ελλάδα ο «συναγερμός» σήμανε με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μηνιγγίτιδας Β στις αρχές του έτους, σε ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών.


Αν και σπάνιο νόσημα, η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στη χώρα. Χωρίς να κάνει διακρίσεις προσβάλλει βρέφη, νήπια, νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα, προκαλώντας μόνιμες αναπηρίες ή αλλά και θάνατο, ακόμη και μέσα σε 24 ώρες.


Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι ο αιφνίδιος πυρετός, η ναυτία, ο έμετος, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες αλλά και η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία, το αιμορραγικό εξάνθημα και οι σπασμοί, για να οδηγήσει συχνά στη σηψαιμία, την πνευμονία και το θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.


Τα βρέφη – με όσα είναι κάτω του ενός έτους να κινδυνεύουν περισσότερο - και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες, ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Μοναδική προστασία των παιδιών από τη νόσο αποτελεί ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά με πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης το απλό φιλί, τον βήχα ή το φτέρνισμα, θέτοντας σε κίνδυνο τα πιο ευάλωτα άτομα.


Η «παγίδα» της πανδημίας

Η πανδημία περιέπλεξε την προσπάθεια ελέγχου της νόσου. Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε αρκετά, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά και λόγω της κάλυψης που προσέφερε ο εμβολιασμός τα προηγούμενα έτη, το εμβολιαστικό κενό που καταγράφηκε τα χρόνια της πανδημίας, η παράλειψη πολλών γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους δηλαδή, εκτιμάται ότι ανοίγει «κερκόπορτα» στη νόσο, όπως και σε άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα.


Άλλωστε, η εμφάνιση του κρούσματος τους πρώτους μήνες του 2022, αλλά και τα περιστατικά του 2021 μάλλον θα πρέπει να μας προβληματίζουν, αν αναλογιστούμε ότι καταγράφηκαν εν μέσω περιορισμών, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αποστάσεις.


Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ήδη είχε κρούσει το καμπανάκι από πέρσι, προειδοποιώντας ότι η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο η εμβολιαστική κάλυψη άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.


Με την άρση των μέτρων, ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων με λοιμώδη νοσήματα, όπως η μηνιγγίτιδα Β, ενισχύεται. Τρανή απόδειξη αποτελούν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.


Για όλα τα παραπάνω, η επιστροφή σε μια εμβολιαστική κανονικότητα, αποδεικνύεται επιτακτική ανάγκη. Κατά συνέπεια οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον παιδίατρο τους προκειμένου να διασφαλίσουν πως το παιδί τους είναι επαρκώς προστατευμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365