Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Άγιον Όρος: Εκοιμήθη ο ερημίτης γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης

Ποιος ήταν ο γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης

Εκοιμήθη ο γέροντας του Αγίου Όρους Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, από την αδελφότητα των Δανιηλαίων.


Ο μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος με βαθύτατη θλίψη έγραψε πριν λίγο για τον μακαριστό γέροντα:


“Με βαθύτατη θλίψη σας γνωρίζω ότι μετά το μεσονύκτιο κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης, μια οσιακή φυσιογνωμία του Αγίου Όρους. Εμείς πτωχεύουμε και πλουτίζει ο χορός των δικαίων στον ουρανό. Σας ανακοινώνω την είδηση, διότι ήμουν με την χάρη του Θεού ο τελευταίος Επίσκοπος που τον επισκέφθηκε και αξιώθηκα να τον κοινωνήσω των Αχράντων Μυστηρίων και να λάβω την ευχή του.

Ας έχουμε την ευχή του.

Με αγάπη

+Φ.Α.“.


Ποιος ήταν ο γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης


Γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης). Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952). Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισόν αιώνα. O ίδιος ψάλλει έκτοτε, και διά βίου, στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (σήμερα συχνά και εκτός Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο). Δωρικός και βροντόφωνος, με ιδιάζον προσωπικό ηχόχρωμα, αποδίδει τα μέλη κατά την παράδοση του ειδικού τόπου της Σκήτης της Αγίας Άννης, αλλά και κατά τη σύγχρονη αγιορειτική ψαλτική εκφορά.


Σύμφωνα με το vimaorthodoxias.gr, πρόκειται για έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς αγιορείτες ψάλτες της παλαιότερης γενιάς. O πατήρ Δανιήλ, με την Αδελφότητα των Δανιηλαίων, εξακολουθούν να διατηρούν σήμερα ζωντανή τη λειτουργική παράδοση του οικείου ψαλτικού αγιορειτικού τρόπου. Πολλά, και λαμπρά, μέλη του στη Σειρά “Σύμμεικτα”, Αγιορειτικά Απανθίσματα Α’,

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365