Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Δ. Σταμενίτης: «Το Αρχαίο Ανάκτορο Πέλλας, ένα σπουδαίο μνημείο, αποδίδεται σύντομα στο κοινό»

Δελτίο Τύπου
Τον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Τσιγαρίδα αναφορικά με το έργο: 

«Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας – Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών», προϋπολογισμού 2.000.000 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 -2020 της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών με σκοπό την ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, το οποίο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους. Από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά. Το ανάκτορο είναι χτισμένο σε λόφο βόρεια της πόλης και αποτελεί ένα συγκρότημα επτά κτιριακών ενοτήτων, με συνολική έκταση 70 στρεμμάτων.

Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται και σύντομα το μνημείο θα καταστεί επισκέψιμο από το κοινό, δήλωσε:

«Το Ανάκτορο της Αρχαίας Πέλλας, εκεί που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, και το σημείο που αποτέλεσε το σημαντικότερο πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο σε όλη την ελληνιστική εποχή, αποτελεί ένα μοναδικής σπουδαιότητας μνημείο, που αναδεικνύει την ιστορικότητα της Μακεδονίας.

Η απόδοση του στο κοινό θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να δούνε από κοντά ένα μέρος της ζωής των αρχαίων Μακεδόνων αλλά και να αντιληφθούν το μεγαλείο της Μακεδονικής ιστορίας. Αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα μεγάλα ευρήματα που συμπληρώνουν τη γνώση που έχουμε για εκείνη την περίοδο και αξίζει να τονίσουμε τη σημαντική συνεισφορά της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, που ενέταξαν τη χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ και βγάζουν θα λέγαμε στο ‘φως’ ένα ακόμα στοιχείο του μεγαλείου της Αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

Ευχαριστώ πολύ την Έφορο κ. Τσιγαρίδα για την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους όπου γίνονται οι εργασίες και την ενημέρωση για την πορεία του έργου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί στην ανάδειξη, συντήρηση και αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας και δικαιώνει την στρατηγική επιλογή της τότε κυβέρνησης ΝΔ για τον διαχωρισμό της το 2014 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365