Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Εορτάστηκε η Απελευθέρωση των Γιαννιτσών (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις φωτό
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα 110α Ελευθέρια της πόλεως των Γιαννιτσών στον ιστορικό ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (π. Μητρόπολη) την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, μνήμη του αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου και του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Μετείχε επίσης ο Σεβ. ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ καθώς και οι ιεροκήρυκες της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου και Χερουβείμ Τσίνογλου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρ. Ιωάννης Σπυρίδης, κληρικοί της πόλεως και οι διάκονοι της Ι. Μητροπόλεως. Τις αρχές εκπροσώπησαν οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης, Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι του Στρατού, της εκπαίδευσης και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων του Νομού. Παρέστησαν επίσης αντιπροσωπείες μαθητών των σχολείων της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Γιαννιτσών κ. Κενανίδης Λάζαρος, ο οποίος κατ᾿ αρχήν αναφέρθηκε στην σύνδεση του ιερού χώρου του ιστορικού ναού της Θεοτόκου με τα γεγονότα της απελευθερώσεως, ενώ στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ηρωικά πρόσωπα που πρωτοστάτησαν και σφράγισαν με την θυσία τους την ελευθερία του τόπου.

Ακολούθησε Κατάθεση Στεφάνων στο Ηρώο της πόλεως (Μνημείο της μάχης των Γιαννιτσών) και η καθιερωμένη παρέλαση.

Δείτε την ανάρτηση του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη

Απελευθέρωση Γιαννιτσών 

Η μάχη των Γιαννιτσών στις 20 Οκτωβρίου 1912 υπήρξε μια απο τις σημαντικότερες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου και αποτελεί ουσιαστικά την επικράτηση του ελληνικού στρατού έναντι των Τούρκων. Η νίκη άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την παράδοση της στους Έλληνες στις 26 Οκτωβρίου.

Περήφανοι για τον αγώνα των προγόνων μας γιορτάσαμε σήμερα την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών. 

Μετά την δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών (Μητρόπολη), ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μαύρο Άγαλμα, όπου κατέθεσα στεφάνι ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων. Ακολούθησε παρέλαση στον πεζόδρομο Γιαννιτσών με τη συμμετοχή σχολείων, στρατού και πολιτιστικών συλλόγων. 

Χρόνια πολλά και ελεύθερα στα Γιαννιτσά 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365