Η κατανάλωση σοκολάτας δεν είναι υπεύθυνη για την ακμή, παρά τα όσα πιστεύει πολύς κόσμος.Μύθος ή πραγματικότητα
Η ακμή είναι μια απίστευτα κοινή φλεγμονώδης δερματική πάθηση που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε έχετε περιστασιακά σπυράκια είτε αντιμετωπίζετε μεγάλα ξεσπάσματα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να εμφανιστούν αυτά τα κόκκινα (και μερικές φορές επώδυνα) εξογκώματα.
Πολλοί παράγοντες, όπως αναφέρει το news4health, μπορεί να συμβάλλουν στην ακμή, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, της γενετικής, του περιβάλλοντος, των προϊόντων δέρματος, των φαρμάκων και ορισμένων παθήσεων υγείας. Αυτό που τρώτε μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.
Η καλύτερη θεραπεία για την ακμή εξαρτάται από διάφορους μεμονωμένους παράγοντες και μερικές φορές απαιτεί συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν δερματολόγο. Ωστόσο, με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε πολλούς προτεινόμενους τρόπους για να προσπαθήσετε να θεραπεύσετε την ακμή σας — πολλοί από τους οποίους δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.
Αυτό το άρθρο αποδομεί το μύθο σχετικά με την κατανάλωση σοκολάτας και την ακμή.
Μύθος: Η σοκολάτα κάνει κακό στο δέρμα σας
Μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα ανακούφισης γιατί μάλλον δε χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε σοκολάτα για να αποφύγετε την ακμή. Η έρευνα για το εάν η σοκολάτα προκαλεί ή επιδεινώνει την ακμή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αντικρουόμενη.
Μια μικρή μελέτη φοιτητών κολεγίου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας είχε μεγαλύτερη συσχέτιση με την ακμή από την κατανάλωση ζελέ, αλλά αυτό δεν αποδεικνύει ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή.
Μία άλλη πολύ μικρή, παλαιότερη μελέτη μεταξύ 14 νεαρών ενηλίκων ανδρών που περιγράφονται ως «επιρρεπείς στην ακμή» διαπίστωσαν ότι η λήψη δισκίων κακάο συσχετίστηκε με ελαφρώς χειρότερη ακμή. Αλλά αυτή η μελέτη δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα γιατί άλλη έρευνα δεν έχει δείξει καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης είτε σοκολάτας είτε προϊόντων που περιέχουν κακάο και της εμφάνισης ακμής.
Πρώτον, γιατί η σοκολάτα περιέχει συστατικά όπως ζάχαρη και γάλα, τα οποία μπορεί να συνεισφέρουν σε δερματικές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους, είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε εάν η σοκολάτα είναι ο πραγματικός ένοχος.
Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ διατροφής και ακμής γενικά είναι μικρές και οι ερευνητές δεν μπορούν να ελέγξουν το περιβάλλον των συμμετεχόντων, όπως άλλα τρόφιμα που τρώνε, φάρμακα που παίρνουν ή συμπεριφορές που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ακμή τους.
Ωστόσο, έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν μια δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ακμή από εκείνους που δεν το κάνουν.
Παλαιότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) - τα οποία προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας αφού τα καταναλώσετε - θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ακμή. Αλλά οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το ρόλο του γαστρεντερικού συστήματος στην ανάπτυξη ακμής είναι μικρές και τα ευρήματα συγκρούονται.
Φαίνεται επίσης να υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα σε δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη και φλεγμονές. Επειδή η ακμή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, είναι πιθανό η κατανάλωση πολλής σοκολάτας (και επομένως ζάχαρης) να αυξήσει τον αριθμό των σπυριών που έχετρ.
Συνολικά, η έρευνα δεν υποστηρίζει την υπόθεση ότι η ίδια η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Αλλά αν πιστεύετε ότι έχετε παρατηρήσει αυξημένη ακμή μετά την κατανάλωση σοκολάτας, σκεφτείτε να μεταβείτε στη μαύρη σοκολάτα, η οποία είναι χαμηλότερη σε πρόσθετη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα.
ΠΗΓΗ: healthline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia365