Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Σε τρεις δόσεις το επίδομα θέρμανσης: Πότε θα μπουν τα χρήματα και ποιοι θα πάρουν τα... διπλά

Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό, η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επισημοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χροήγησης.

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις στο myθέρμανση της ΑΑΔΕ για το πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης, που έρχεται ενισχυμένο φέτος και πρόκειται να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.


Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία - μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.


Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900.000 και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.


Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.


Ας δούμε τα κριτήρια που θα ισχύσουν για εφέτος:


1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.


2. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.


3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.


Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.


Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα

Οι παλαιοί δικαιούχοι που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα εφόσον πληρούν τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.


Oι 3 δόσεις του επιδόματος θέρμανσης

Οι πληρωμές θα γίνουν έως εξής:


Έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως τις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365