Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Θ. Τζάκρη: «Ζητά τη χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς λόγω απώλειας παραγωγής από τη φαιά σήψη»

Δελτίο Τύπου
Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους. 


Ωστόσο, αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, με τελευταίο ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου.  Επειδή η φαιά σήψη έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής έως και 80% με ότι αυτό συνεπάγεται για το αγροτικό εισόδημα αλλά και για τη διατήρηση της ίδιας της καλλιέργειας, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και 32 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτούν για τις προθέσεις του: 

1. να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί  από την ασθένεια «φαιά σήψη» που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsis castanea, προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια της παραγωγής και 

2. να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης της καστανιάς αλλά και των άλλων ασθενειών και προσβολών της καστανιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«

Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Θέμα: ««Χορήγηση ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς λόγω

απώλειας παραγωγής από τη φαιά σήψη»


Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, έχει μακρά παράδοση και αποτελεί μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Το κάστανο έχει χαρακτηριστεί ο σούπερ καρπός του χειμώνα. Είναι πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων και ασβεστίου ενώ αποτελεί μια πλήρη τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες. 

Η καλλιέργεια του κάστανου τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία με την καλλιεργούμενη έκταση να αυξάνεται συνεχώς (έστω και με αργούς ρυθμούς) και  η ελληνική παραγωγή κάστανου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εμπόρων από την Ιταλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. 

Ωστόσο αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα. Μετά από το έλκος και τη σφήκα της καστανιάς που δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια σημαντικά προβλήματα και τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους καστανοπαραγωγούς, ένα νέο παθογόνο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου απειλεί εκ νέου την καλλιέργεια της καστανιάς. Η ασθένεια προκαλείται από τον μύκητα Gnomoniopsis castanea, και καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015 από το εργαστήριο της Δασικής παθολογίας και Μυκητολογίας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αναδυόμενα και καταστροφικά παθογόνα σε όλη την Ευρώπη. Από το 2015 και μετά, τα επίπεδα προσβολής του κάστανου από τον συγκεκριμένο μύκητα στην χώρα (όπου καλλιεργούνται καστανιές) αυξάνονται συνεχώς και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται για απώλειες της παραγωγής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 80%. Ο μύκητας απαντάται ως ενδοφυτικό στους βλαστούς ενός και δύο ετών της καστανιάς, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, ο μύκητας έχει μετατραπεί σε παράσιτο που προκαλεί πλέον απώλειες αφού εισέρχεται στους νεαρούς καρπούς νωρίς τον Ιούλιο (όταν έχουν μέγεθος ρεβιθιού), και μέχρι την ωρίμανση προκαλεί σήψη και αλλοίωση της ψίχας του κάστανου με αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της παραγωγής.

Ενώ η καστανοκαλλιέργεια στη χώρα μας βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία επτά χρόνια, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους νέους λόγω και της ανεργίας, όμως ακόμη παραμένει άλυτο προς το παρόν το πρόβλημα της φαιάς σήψης του κάστανου, επτά χρόνια μετά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα.

Επειδή η εμφάνιση της ασθένειας στους καρπούς συνεπάγεται σημαντική απώλεια της παραγωγής ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια για εξαγωγές του προϊόντος που τα τελευταία χρόνια είναι σε ανοδική πορεία. 

Επειδή η απώλεια της παραγωγής εξαιτίας προσβολής των καρπών από τη φαιά σήψη δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Επειδή η καλλιέργεια της καστανιάς είναι μια σημαντική (σε πολλές περιπτώσεις και μοναδική) πηγή αγροτικού εισοδήματος ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχών της χώρας.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί  από την ασθένεια «φαιά σήψη» που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsis castanea, προκειμένου να αποζημιωθούν για τη φετινή απώλεια της παραγωγής;

2. Προτίθεστε να λάβετε άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης της καστανιάς αλλά και των άλλων ασθενειών και προσβολών της καστανιάς;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαγενά Άννα

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Τάνια

Ηγουμενίδης Νίκος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκούφα Μπέττυ

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

1 σχόλιο:

  1. στηρίζω Τζάκρη χρόνια τώρα.Την κατηγορούν ,την πολεμούν όλοι οι δειλοί.Τζάκρη είσαι τρομερή κοπέλα μου.Ούτε από τζάκια ούτε από πλούσια οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365