Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ευρωπαϊκό...χάσμα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα: Μόλις το 49% των νέων θεραπειών έφτασαν στην Ελλάδα

Μόλις το 49% των νέων θεραπειών έφτασαν στην Ελλάδα
Από τις 160 θεραπείες που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περίοδο 2017-2020, μόλις οι 79 κυκλοφορούν στη χώρα μας. Απαιτούνται, δε, 498 ημέρες...

Η σύγκληση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο», ένας στόχος που με δυσκολία θα επιτευχθεί. Δυστυχώς, ακόμη και σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, παραμένουμε μια ήπειρος πολλαπλών ταχυτήτων. Ειδικά, στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες φαίνεται πως κάποιες χώρες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και άλλες ασθμαίνοντας.


Αν ανοίξουμε το οπτικό πεδίο ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού χώρου, τότε οι αποκλίσεις γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, όπως σημειώνει το News4health. Από τις 160 θεραπείες που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την περίοδο 2017-2020, στη Γερμανία κυκλοφορούν ήδη οι 147, δηλαδή το 92%. Στην Ελλάδα, οι 79, μόλις το 49%...


Αντίστοιχα, οι νέες θεραπείες χρειάστηκαν 133 ημέρες να φθάσουν στον ασθενή στη Γερμανία και 498 στον ασθενή στην Ελλάδα!


Από τις 79 θεραπείες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, το 23% αφορά θεραπείες στις οποίες η πρόσβαση είναι άμεση, ενώ στις υπόλοιπες έχουν πρόσβαση συγκεκριμένες ομάδες ασθενών ή αποζημιώνονται ανά περίπτωση, όπως για παράδειγμα μέσω ΣΗΠ.


Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη της EFPIA, του ευρωπαϊκού οργάνου των φορέων που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές εταιρείες, την οποία εκπόνησε η IQVIA και η οποία μέτρησε την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey).


Η χώρα μας, βέβαια, φαίνεται να κινείται οριακά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι στις 75 θεραπείες (στο σύνολο των 160) και στις 511 ημέρες αναμονής. Αλλά η πραγματική εικόνα βρίσκεται στις αποκλίσεις.


Δεν είναι μόνο η Γερμανία. Στη Δανία διατίθενται οι 129 από τις θεραπείες, στην Αυστρία και την Ιταλία οι 127 και στην Ολλανδία οι 112. Σε ακόμη χειρότερη θέση από την Ελλάδα, βρίσκονται χώρες όπως η Ιρλανδία (67), η Βουλγαρία (49) ή η Πολωνία (42).


Είναι σαφές, λοιπόν, πως η ανάγκη για ισότιμη, δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στην Ευρώπη σε νέες θεραπείες παραμένει ακάλυπτη και ο «γρίφος άλυτος»

Τα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις φωνές εκείνες, που προειδοποιούν για τα εμπόδια στην πρόσβαση στη χώρα μας και τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού τους το επόμενο διάστημα, αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο φάρμακο.


Σε πρόσφατο συνέδριο για τον καρκίνο (7th Cancer Conference), το θέμα των εμποδίων που στην ταχύτερη πρόσβαση στην ογκολογική καινοτομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Όπως τονίστηκε, μόλις 17% των ασθενών έχει πρόσβαση σε ογκολογικά φάρμακα μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης.


Η Γιώτα Κοτσεκίδου, External Affairs Director Ελλάδας και Κύπρου, AstraZeneca, μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στη φαρμακευτική πολιτική που καθιστούν την πρόσβαση στην καινοτομία στη χώρα μας πολύ δύσκολη, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στην ογκολογική καινοτομία και ήδη το 2021 από τα 84 στο σύνολο νέα φάρμακα το 1/4 ήταν ογκολογικά.


Βάσει της έκθεσης της EFPIA, από το σύνολο των νέων θεραπειών που πήραν πράσινο φως, 41 ήταν νέα ογκολογικά φάρμακα. Στη Γερμανία κυκλοφορούν και τα 41, στην Ελλάδα τα 29…



Συνάντηση ΣΦΕΕ και Συλλόγων Ασθενών: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το φάρμακο θα πρέπει να στηρίξει την καινοτομία και την πρόσβαση των ασθενών

Στο πλαίσιο συνάντησης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών αναδείχθηκε το κοινό αίτημα όλων για τη δημιουργία ενός ασθενοκεντρικού βιώσιμου δημόσιου συστήματος υγείας.


Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική φαρμακευτική πολιτική και παρουσίασαν τη μελέτη της EFPIA για την αναμονή των ασθενών όσον αφορά την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (Patients W.A.I.T. Survey), την ανασκόπηση των φαρμακευτικών προϊόντων υπό ανάπτυξη της EFPIA/IQVIA, καθώς και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το φάρμακο, ενώ συζήτηση έγινε και για διάφορα θέματα επικαιρότητας, όπως οι ελλείψεις φαρμάκων. Συζητήθηκε, τέλος, η εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα και η απειλή για τη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω της μεγάλης αύξησης των υποχρεωτικών επιστροφών που επωμίζεται η φαρμακοβιομηχανία.


«Σε μια περίοδο όπου περισσότερα από 8.000 νέα μόρια βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, γεγονός που καταδεικνύει το τεράστιο επιστημονικό έργο που καταβάλλεται, αναδεικνύεται αυθόρμητα ο προβληματισμός αν και κατά πόσο προετοιμάζεται η χώρα μας να υποδεχθεί όσα από τα καινοτόμα αυτά μόρια καταλήξουν τελικά στην αγορά», αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωση του.


Προσθέτει, δε, πως «οι μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές για πολλές ασθένειες, υπόσχονται καλύτερες θεραπευτικές εκβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια. Από στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της EFPIA/IQVIA, το 2021 πήραν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΜΑ) άδεια κυκλοφορίας στην αγορά 92 φάρμακα, εκ των οποίων τα 54 είναι νέες δραστικές ουσίες, ήτοι μια αύξηση 30% στον αριθμό νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν σε σχέση με το 2020».


«Η καινοτομία έχει νόημα μόνο αν φθάνει στους ασθενείς, για αυτό στην Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσει πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί διαθέσιμη αυτή η καινοτομία. Είναι απαραίτητη η σταδιακή βελτίωση της χρηματοδότησης του φαρμάκου, αλλά και η ορθολογική συνταγογράφηση των υπαρχουσών και των μελλοντικών θεραπειών», τονίζει ο ΣΦΕΕ και καταλήγει:


«Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών ανέδειξαν τα πολλά προβλήματα των ατόμων με χρόνια νοσήματα, την ανησυχία τους για τις ελλείψεις φαρμάκων, αλλά και την πρόσβασή τους σε νέες θεραπείες»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365