Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον έχουν όσοι πέρασαν συχνές και σοβαρές λοιμώξεις

Πιο αναλυτικά

Οι επαναλαμβανόμενες σοβαρές λοιμώξεις (από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ένας άνθρωπος να διαγνωστεί στη συνέχεια με κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση, όπως συμπέρανε νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Πιο αναλυτικά, όσοι έχουν χρειαστεί νοσηλεία λόγω λοιμώξεων που έπαθαν στην αρχή και στη μέση της ζωής τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον σε σχετικά νεαρή ηλικία.


Μέχρι σήμερα, πειραματικές έρευνες σε ζώα είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι ιογενείς, βακτηριακές και άλλες λοιμώξεις παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη μερικών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αλλά πλέον αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την έρευνα και σε ανθρώπους.


Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη  δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 292.000 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ, 104.000 περιστατικά Πάρκινσον και 10.000 περιστατικά Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS).


Όπως διαπιστώθηκε, μία λοίμωξη που είχε χρειαστεί νοσηλεία, πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης, σχετίζεται με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και 4% για Πάρκινσον, αλλά όχι για σκλήρυνση ALS.


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά ανθρώπους που έχουν πριν τα 40 τους ιστορικό πολλαπλών σοβαρών λοιμώξεων, οι οποίες είχαν καταστήσει αναγκαία την εισαγωγή σε νοσοκομείο.


Σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος κατοπινής νόσου Αλτσχάιμερ είναι υπερδιπλάσιος και του Πάρκινσον 40% μεγαλύτερος, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ανάλογο παρελθόν σοβαρών λοιμώξεων.


«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν μία προϋπάρχουσα νοσηρή διαδικασία, οδηγώντας στην κλινική εμφάνιση μίας νευροεκφυλιστικής πάθησης σε σχετικά πρώιμη ηλικία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365