Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Θ. Τζάκρη: Ερώτηση στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς στην Πέλλα

Δελτίο Τύπου
Από την αρχή του 2022 μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί από τράπεζες και funds αναγκαστικοί πλειστηριασμοί 28.714 ακινήτων, με 6.701 από αυτά να έχουν αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη και μέσα στους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί ακόμη 11.000 τέτοιοι πλειστηριασμοί. 


Η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση πλειστηριασμών ακινήτων στην περιοχή της Πέλλας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης με την οποία τους ρωτά: (1) πόσες περιπτώσεις από τους  πλειστηριασμούς ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τους επόμενους μήνες αφορούν σε ακίνητα στην ΠΕ Πέλλας, (2) πόσες από τις περιπτώσεις πλειστηριασμών κατοικιών στην ΠΕ Πέλλας που πρόκειται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα αφορούν σε πρώτη κατοικία και (3) ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία των πλειστηριασμών, με δεδομένο ότι το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας δημιουργεί συνεχώς νέα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς: 1. Οικονομικών

2. Δικαιοσύνης


Θέμα: «Προστασία του δικαιώματος του πολίτη για διαμονή στην πρώτη κατοικία του»


Με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών e-auction, από την αρχή του 2022, τράπεζες και funds έχουν προχωρήσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2022, σε αναγκαστικό πλειστηριασμό 28.714 ακινήτων, με 6.701 από αυτά να έχουν αποκτήσει νέο ιδιοκτήτη. Ανάμεσά σε όλα αυτά τα ακίνητα υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες λαϊκών οικογενειών, που παραμένουν απροστάτευτες από την ισχύουσα νομοθεσία της κυβέρνησης της ΝΔ και εκτεθειμένες στις «ορέξεις» των διάφορων αυτών πιστωτών.

 

Τους επόμενους μήνες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 11.000 πλειστηριασμοί ακινήτων και είναι ορατός ο κίνδυνος να πλειστηριαστούν κατοικίες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Πέλλας.  

Επειδή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά περιουσιακά και εισοδηματικά κλιμάκια.

 

Επειδή η κατάσταση της οικονομίας, της ανεργίας και φυσικά  της ακρίβειας έχουν οδηγήσει σε  εφιαλτικές καταστάσεις τις οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. 

 

Επειδή το δικαίωμα στη στέγη και στην κατοικία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, κατοχυρωμένο στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο Σύνταγμα της Ελλάδας.


Επειδή η πρόσβαση στην κατοικία αποτελεί σημαντική  προϋπόθεση  για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και της προστασίας της οικογένειας.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:


1. Από τους 11.000 πλειστηριασμούς που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τους επόμενους μήνες, πόσες περιπτώσεις αφορούν σε ακίνητα στην ΠΕ Πέλλας;

2. Από τις περιπτώσεις πλειστηριασμών κατοικιών που πρόκειται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, πόσες αφορούν πρώτη κατοικία στην ΠΕ Πέλλας;


2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία των πλειστηριασμών, με δεδομένο ότι το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας δημιουργεί συνεχώς νέα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365