Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Μύθος ή αλήθεια: «Η κατανάλωση γάλακτος βοηθάει τα παιδιά να ψηλώσουν»

Μύθος ή αλήθεια

Ήδη γνωρίζεις ότι η κατανάλωση γάλακτος μπορεί να σε βοηθήσει να ενδυναμώσεις τα κόκκαλά και τους μυς σου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα της αγελάδας είναι φυσικά πλούσιο σε ασβέστιο, ένα συστατικό που προωθεί οστική πυκνότητα και πρωτεΐνη, η οποία συνεισφέρει στην μυική ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για το σοκολατούχo γάλα, το οποίο μπορεί να δεις να πίνουν συγκεκριμένοι αθλητές μετά την προπόνησή τους.


Μπορείς, όμως, το γάλα να σε κάνει και ψηλότερο; Είναι κάτι που έχεις ακούσει από τους γονείς σου όταν ήσουν μικρός. «Πιες γάλα και θα ψηλώσεις και θα γίνεις δυνατός». Επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν αυτήν την υπόθεση. Διαιτολόγοι έχουν ακούσει παρόμοιες ερωτήσεις από τους πελάτες τους.


Η M.S., R.D., C.S.S.D. , Kelly Jones, μιλώντας στο Men΄s Health, ανέλυσε τι ισχύει στην πραγματικότητα. «Υπάρχουν στην πραγματικότητα αρκετές δημοσιευμένες μελέτες σε παιδιά που δείχνουν ότι η κατανάλωση γάλακτος συνδέεται με πολύ μικρές αυξήσεις στο ύψος» ανέφερε.


Είναι σημαντικό, όμως, να αναγνωριστεί ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν τη συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Και αυτό γιατί μόλις λίγες επιστημονικές εκθέσεις έχουν βρει μία θετική συσχέτιση ανάμεσα στο γάλα και το ύψος.


Τι λέει η επιστήμη για το γάλα και το ύψος;


Τα αποτελέσματα είναι μεικτά.


Μια μελέτη του 2018 παρακολούθησε μια ομάδα συμμετεχόντων από τη γέννηση, έως και τα 17 τους έτη, και ανακάλυψε ότι το ύψος αυξήθηκε κατά 0,39 εκατοστά ανά 8 επιπλέον γραμμάρια γάλακτος που καταναλώνονταν καθημερινά.


«Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν επίσης ότι ο πληθυσμός ήταν ως επί το πλείστων με μέτριο εισόδημα και αρκετά καλά μορφωμένος, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν θα ήταν παρόμοια σε πληθυσμούς με χειρότερη πρόσβαση σε τρόφιμα ή γνώση των κατάλληλων διατροφικών προτύπων».


Εν ολίγοις είναι περίπλοκο.


Επιπλέον, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.


Σε ορισμένες από τις μελέτες που δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γάλακτος και του ύψους, άλλοι παράγοντες μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη, όπως η συνολική ποιότητα της διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της επαρκής πρόσληψης πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών», λέει.


Έπειτα, υπάρχει μια συστηματική ανασκόπηση του 2019, η οποία ανέφερε ότι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή του ατόμου συσχετίστηκε με αυξημένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά οστά κατά την παιδική ηλικία, αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ γαλακτοκομικών και ύψους.


«Μπορεί επίσης όσοι δεν πίνουν γάλα να καταναλώνουν ποτά με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να βλάψουν την υγεία των οστών (με την υγεία των οστών να είναι σημαντική για την επίτευξη του κατάλληλου ύψους)», λέει η Jones.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365