Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

«Κλείνει η πόρτα» για πρόωρη σύνταξη για τους δημόσιους υπαλλήλους

«Κλείνει η πόρτα»
Κλείνει η πόρτα εξόδου με πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 και για τους δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος της χρονιάς.

Τυχεροί όσοι ασφαλισμένοι έως 31/12/2022 έχουν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας τα έτη 2010, 2011 και 2012, καθώς θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και να αποχωρήσουν από την εργασίας τους πρόωρα πριν την συμπλήρωση του 60 έτους της ηλικίας τους και συγκεκριμένα στα 56 και στα 58.


Με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο στη Βουλή από την 1/1/2023 κλείνει η πόρτα εξόδου και το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα, θα αποχωρούν από την εργασία τους μετά την ηλικία των 62.


Όσοι από τους δημοσίους υπαλλήλους συμπληρώσουν τα μειωμένα όρια μέχρι και 31/12/2022, θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμη και από 1/1/2023 και μετά. Η πρόβλεψη αυτή είναι αντίστοιχη της πρόβλεψης και για όσους έπιασαν τα μεταβατικά όρια ηλικίας του 2015 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως το 2021.


Για ασφαλισμένους οι οποίοι δεν συμπλήρωσαν αυτά τα όρια μέχρι και 31/12/2022, το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη αυξάνεται από 1/1/2023 στα 62 έτη, όπως ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2013 και μετά, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.


Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης για τη λήψη μειωμένης σύνταξης, οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την ψήφιση του νόμου θα προχωρήσουν στην έκδοση της.


Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επιταχύνεται η έκδοση συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, καθιστώντας τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα υπεύθυνο για την έκδοσή της. Πλέον θεσπίζεται η απευθείας εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης από τον τελευταίο φορέα διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον σε αυτόν έχουν διανυθεί 1.000 ημέρες ασφάλισης, με 300 την τελευταία πενταετία (προηγουμένως 1.500 και 500 αντίστοιχα).


Δηλαδή θεσπίζονται και για τη διαδοχική ασφάλιση εκτός του e-ΕΦΚΑ οι ίδιες προϋποθέσεις που ήδη ισχύουν για τη διαδοχική ασφάλιση εντός του e-ΕΦΚΑ. Με τη ρύθμιση αυτή απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία συνταξιοδότησης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εκτός του e-ΕΦΚΑ (π.χ. χρόνος επικουρικής σε ΕΦΚΑ και ΕΔΟΕΑΠ).


Ολόκληρος ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης υπολογίζεται από τον αρμόδιο για την απονομή της σύνταξης οργανισμό ως χρόνος που διανύθηκε στην ασφάλισή του, τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, όσο και για τον καθορισμό της σύνταξης και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε οργανισμού.


Με άλλη διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, έρχεται ψαλίδι στις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, που αγγίζουν το ποσό των 19.000 ευρώ τον μήνα, όταν οι κύριες συντάξεις δεν ξεπερνούν πλέον, τις 3.725,11 ευρώ. Το πλαφόν στις επικουρικές ορίζεται στα 1.382,40 ευρώ, κατά τα πρότυπα του ανώτατου ορίου που θεσπίστηκε το 2019, στο ακαθάριστο μηνιαίο ποσό της κύριας σύνταξης. Στην πράξη, οι υπηρεσίες υπολόγιζαν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» που καταργήθηκαν το 2017, στις συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 έως το 2014, με αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται υπέρογκα και αντίστοιχα να αυξάνονται και οι επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365