Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Δήμος Αλμωπίας: Συνάντηση φορέων με θέμα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (ΦΩΤΟ)

Δείτε την ανάρτηση του Δήμου Αλμωπίας
Δείτε την ανάρτηση του Δήμου Αλμωπίας: 

Συνάντηση φορέων με θέμα τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Το πρωί της Παρασκευής 25, Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όλων των φορέων που σχετίζονται με τους τετράποδους φίλους μας, με θέμα την αποτελεσματικότερη διαχείριση και ενημέρωση των πολιτών για τα ζώα συντροφιάς.

Μετά από προσωπική πρόσκληση, στην αίθουσα παρευρέθηκαν ιδιώτες κτηνίατροι του δήμου μας, εκπρόσωποι από τα δημόσια κτηνιατρεία Αριδαίας και Φούστανης , εκπρόσωποι κυνηγετικών συλλόγων , της Ελληνικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής,του φιλοζωικού συλλόγου ‘’Ελπίδα’’ του Δασαρχείου καθώς και αρμόδιοι υπάλληλοι του Δήμου Αλμωπίας.

Ένα από τα κυρία θέματα συζήτησης της συνάντησης ήταν η πρόταση δημιουργίας ενός κλιμακίου ενημέρωσης και ελέγχου το οποίο θα απαρτίζεται από όλους τους παραπάνω φορείς ώστε οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς – εργασίας - φύλαξης να ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους.

Το όλο εγχείρημα έγινε αποδεκτό από όλους και άμεσα θα ξεκινήσει η προσπάθεια της δράσης με απώτερο σκοπό την μείωση των αδέσποτων ζώων στον δήμο μας. 

Πολύ σημαντική θα είναι η συνδρομή των φορέων ώστε το κλιμάκιο να έχει στοιχεία για άμεσες επαφές με τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς .

Αναλυτικότερα ,η συζήτηση ξεκίνησε από την πλευρά του δήμου ενημερώνοντας τους φορείς με όλα τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχει καταχωρήσει ο δημος στην βάση δεδομένων του ,καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο ,για την διαχείριση των αδέσποτων τα όποια σας αναφέρουμε  και δημόσια.

Από την πρώτη καταγραφή και μέριμνα (ηλεκτρονική σήμανση-αποπαρασίτωση -εμβολιασμός - βιβλιάριο-στείρωση - νοσηλεία για νοσήματα ) αδέσποτων ζώων η οποία έγινε επίσημα στις 23/7/2015 εως και 14/8/2019 (απερχόμενη δημοτική αρχή) πραγματοποιήθηκαν πράξεις σε  946 αδέσποτα ζώα.

Η σημερινή δημοτική αρχή,απο 3/9/2019 έως και σήμερα 25/9/2022 έχουν γίνει επιπλέον 704 πράξεις.

Επίσης από την πλευρά της δράσης της φιλοζωικής από το 2015 έως και σήμερα έχουν γίνει άλλες  500 πράξεις σε αδέσποτα ζώα .

Ο δημος ΑΛΜΩΠΙΑΣ λοιπόν και η φιλοζωική μέσα σε 7 χρόνια(2680 ημέρες ) έχει μεριμνήσει για πάνω από  2150 αδέσποτα ζώα !!!!

Και για όλα αυτά υπενθυμίζουμε πως υπάρχουν επίσημες καρτέλες καταχωρημένες σε δήμο και υπουργείο .

Έως και σήμερα με την αμέριστη βοήθεια της φιλοζωικής ο δημος μας έχει πραγματοποιήσει πάνω από 650 υιοθεσίες .

Καταθέτοντας λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία στους φορείς έγινε αμέσως αντιληπτό πως πρέπει όλοι να αναλάβουν ενεργά πρωτοβουλίες ,επισημαίνοντας ότι όσο περνάει ο χρόνος, το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο και η επίλυσή του δυσκολότερη.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα όλοι συμφωνήσαμε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από όλους τους φορείς στα παρακάτω .

- Ενημέρωση των πολιτών και ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς ,ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων για την ισχύουσα νομοθεσία και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν.
- Συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
- Ηλεκτρονική σήμανση και στείρωση όσων αδέσποτων ζώων δεν έχουν σημανθεί στα όρια του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι η σταθεροποίηση, η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι μας και κυρίως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε υπεύθυνα την κατάσταση χωρίς την βοήθεια και την κατανόηση όλων των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς .

Εδώ ζούμε ,όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση, Φιλοζωικη, Τοπικοί φορείς σε μια κοινή κατεύθυνση οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για να διαμορφωθεί μία αποτελεσματική πολιτική σε αυτό το φλέγον ζήτημα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365