Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Προϊόν καθημερινής χρήσης που υπάρχει στο μπάνιο εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊού

Μελέτη
Μια ερευνητική ομάδα έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα προϊόν καθημερινής χρήσης ως σημαντικό παράγοντα πρόληψης έναντι του κορονοϊού.


Συγκεκριμένα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, υποστηρίζει ότι αυτό το προϊόν, που χρειάζεται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να δράσει, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση του ρυθμού μετάδοσης και εξέλιξης της λοίμωξης SARS-CoV-2.


Πώς συνδέεται η μετάδοση με την στοματική κοιλότητα 


Ειδικότερα, η μελέτη ανέδειξε την αντιική δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου ενάντια στο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο που προκαλεί ο κορονοϊός. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού επιθηλίου. Τα επιστημονικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι κατόπιν μεταφέρεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η στοματική κοιλότητα, όπου πολλαπλασιάζεται και, στη συνέχεια, απελευθερώνεται μέσω του σάλιου. Τα επιστημονικά ευρήματα έχουν ήδη αναδείξει μια συσχέτιση μεταξύ του SARS-CoV-2 στο σάλιο και της επιδείνωσης της COVID-19.



Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της στοματικής υγιεινής στη λοίμωξη και τη μετάδοση του SARS-CoV-2, οι μελετητές θέλησαν να διαπιστώσουν τη δυνητική αντιική ιδιότητα των προϊόντων στοματικής υγιεινής, αλλά και τρόπο δράσης του χλωριούχου κετυλοπυριδινίου έναντι της λοίμωξης SARS-CoV-2.


Το στοματικό διάλυμα εμποδίζει τη μετάδοση 


Το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο είναι μια αντιμικροβιακή ένωση που απαντάται συνήθως στα στοματικά διαλύματα, με στόχο την πρόληψη βακτηριακών, μυκητιακών ή ιογενών λοιμώξεων της στοματικής κοιλότητας. Είναι ήδη γνωστό ότι η ένωση αυτή έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, διασπώντας τη λιπιδική μεμβράνη μέσω φυσικοχημικών αλληλεπιδράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365