Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Κορονοϊός: Πόσο γρήγορα μπορεί να ξανακολλήσει κάποιος, πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η δεύτερη λοίμωξη

Μελέτη

Μελέτη δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να κολλήσει δεύτερη φορά κάποιος κορονοϊό. και πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η επαναλοίμωξη.


Εάν είστε ένας από όσους έχουν νοσήσει τότε μπορεί να αναρωτιέστε πόσο καιρό θα έχετε ανοσία από τον κορονοϊό. Νωρίτερα στην πανδημία, οι περισσότεροι άνθρωποι υπέθεταν ότι η μόλυνση είχε τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα: ότι θα είναι προστατευμένοι από μελλοντικές συναντήσεις με τον ιό.


Ο ιός δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, οι επαναμολύνσεις φαίνεται να έχουν γίνει συχνές. Ήδη, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν δεύτερη ή και τρίτη μόλυνση με νεότερες παραλλαγές.


Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έκθεση στον κορονοϊό - μέσω εμβολιασμού ή μόλυνσης - δεν σημαίνει ότι προστατεύεστε πλήρως από μελλοντικές λοιμώξεις. Αντίθετα, ο κορονοϊός εξελίσσεται και συμπεριφέρεται σαν να προκαλεί κοινά κρυολογήματα που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους επανειλημμένα σε όλη τους τη ζωή.


«Σκέφτηκα, σχεδόν από την αρχή αυτής της πανδημίας, ότι ο Covid-19 θα γίνει τελικά μια αναπόφευκτη λοίμωξη που όλοι παθαίνουν πολλές φορές, γιατί έτσι ακριβώς εγκαθίσταται ένας νέος αναπνευστικός ιός στον ανθρώπινο πληθυσμό», είπε ο Δρ. Amesh Adalja, ειδικός σε λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.


Ωστόσο, ο κορονοϊός δεν υπακούει προς τ παρόν σε σαφή εποχικά μοτίβα όπως οι άλλοι ιοί του κοινού κρυολογήματος. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εξουθενωτικά συμπτώματα που να επιμείνουν για μήνες ή και χρόνια σε ορισμένους ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια άλλους. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να προστατευτείτε, όχι μόνο από τη μόλυνση αλλά και από την επαναμόλυνση; Οι New York Times ζήτησαν από τους ειδικούς απαντήσεις σε αυτές τις συνηθισμένες ερωτήσεις.


Πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανοσία μου μετά τη λήψη του Covid;

Πριν από την Omicron, οι επαναμολύνσεις ήταν σπάνιες. Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Laith Abu-Raddad στο Weill Cornell Medicine-Qatar, υπολόγισε ότι μια μόλυνση με τη μετάλλαξη Δέλτα ή κάποιο προηγούμενο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν περίπου 90% αποτελεσματική στην προστασία από μία επαναμόλυνση, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους. «Όμως η Omicron άλλαξε πραγματικά αυτό τον υπολογισμό», δήλωσε ο επιδημιολόγος Δρ. Abu-Raddad.


Μετά την εμφάνιση της Omicron, οι προηγούμενες λοιμώξεις παρείχαν μόνο περίπου 50% προστασία από την επαναμόλυνση, όπως έδειξε η μελέτη του Δρ Abu-Raddad. Ο SARS Cov-2 είχε αποκτήσει τόσες πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του, ώστε οι νεότερες παραλλαγές του γίνονταν πιο μεταδοτικές και μπορούσαν καλύτερα να αποφύγουν την ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κολλήσετε εκδοχή της Omicron αφού αναρρώσετε από μια παλαιότερη, άλλη παραλλαγή. Μπορείτε ακόμη και να αρρωστήσετε από μία από τις νεότερες υποπαραλλαγές της Omicron αφού ξεπεράσετε μία διαφορετική μετάλλαξη.


Άλλοι παράγοντες επίσης συνδέονται με την πιθανότητα επαναμόλυνση, όπως το πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που νοσήσατε με Covid. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 εκτιμούσε πως μία επαναμόλυνση μπορεί να εμφανιστεί και τρεις μήνες μετά τη μόλυνση από το Covid-19.


Λόγω των διαφορών της Omicron, η προστασία σας μπορεί να μειωθεί ακόμη πιο γρήγορα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ανεξάρτητους ερευνητές, επιστήμονες από τη Δανία διαπίστωσαν ότι ορισμένοι άνθρωποι μολύνθηκαν εκ νέου με την υποκατηγορία BA.2 της Omicron μόλις 20 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους με την αρχική Omicron BA.1.


Επειδή ο ιός μολύνει περισσότερους ανθρώπους τώρα, οι πιθανότητες να εκτεθείτε και να επαναμολυνθείτε είναι επίσης μεγαλύτερες, λέει ο Δρ. Abu-Raddad. Και ενώ δεν είναι σαφές αν ορισμένοι άνθρωποι είναι απλώς πιο ευάλωτοι στην επαναμόλυνση με Covid-19, οι ερευνητές αρχίζουν να βρίσκουν κάποιες ενδείξεις.


Προς το παρόν, θα πρέπει να αντιμετωπίζετε κάθε νέο σύμπτωμα, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του πονόλαιμου, της καταρροής ή της αλλαγής στη γεύση και στην όσφρηση, ως πιθανό σύμπτωμα Covid και να κάνετε εξετάσεις για να επιβεβαιώσετε εάν είστε ξανά θετικοί.


Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι η επαναλοίμωξη

«Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει όλα τα είδη των όπλων για να προσπαθήσει να σταματήσει τον ιό ακόμη και αν περάσει την μπροστινή πόρτα», δήλωσε ο Shane Crotty, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια.


Πολλά από αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χτίζουν την προστασία κατ' επανάληψη, λέει ο Δρ. Crotty. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και ενισχυθεί είναι άκρως «εξοπλισμένοι» για να αναμετρηθούν με τον κορονοϊό. Παρομοίως, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν είναι σε θέση να εμποδίσουν τον ιό να αναπαραχθεί σε υψηλά επίπεδα εάν μολυνθούν εκ νέου. Και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, δημιουργούν μια υβριδική ανοσία που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη προστασία.


Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δεύτερες ή τρίτες λοιμώξεις είναι πιθανό να είναι μικρότερης διάρκειας και λιγότερο σοβαρές.


«Εάν μολυνθήκατε μόλις την περασμένη εβδομάδα, μάλλον δεν χρειάζεται να φοράτε με μάσκα», δήλωσε ο Δρ Adalja. «Αλλά καθώς περνάει ένας μήνας περίπου από τη μόλυνσή σας και νέες παραλλαγές αρχίζουν να κυκλοφορούν (...) μπορεί να έχει νόημα για τα άτομα υψηλού κινδύνου να φορέσουν μάσκα. Τα άτομα που προσπαθούν να αποφύγουν την Covid επειδή πρόκειται να πάνε σύντομα σε κρουαζιέρα ή επειδή χρειάζονται ένα αρνητικό τεστ PCR. για κάποιον άλλο λόγο, μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν προφυλάξεις. Η προστασία από την Covid δεν χρειάζεται να είναι ίδια για όλους.»


Πηγή New York Times


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365