Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ποιοι δικαιούνται το «φορομπόνους» για ανακαινίσεις

Ποιοι δικαιούνται το «φορομπόνους» για ανακαινίσεις
Την παράταση της έκπτωσης φόρους έως και 40% και για το 2023 για οσους προχωρούν σε ανακαινίσεις σπιτιών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, προκειμένου να τονώσει την αγορά ακινήτων, αλλά και να βοηθήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Η ρύθμιση κανονικά λήγει στο τέλος του έτους, ωστόσο υπάρχουν σκέψεις προκειμένου να διατηρηθεί και το 2023.


Η εφαρμογή του μέτρου δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων τους, καθώς όσοι το αποφασίσουν θα έχουν μικρότερο φόρο εως και 1.600 ευρώ. Η έκπτωση φόρου φυσικών προσώπων είναι έως και 40% και αφορά εργασίες ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλες οι συναλλαγές θα γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.


Το μέτρο παρέχει φοροελαφρύνσεις έως και 1.600 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προχώρησαν σε εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούν της μείωσης φόρου είναι οι δαπάνες να εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να λάβουν από τους επαγγελματίες που θα πραγματοποιήσουν τις εργασίες στα ακίνητά τους τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.


Ειδικότερα ο νομος που ισχυει εως το τελος του ετους προκειμένου οι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από το μπόνους προβλέπει :


1. Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.


2. Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα 4 επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Με αυτό τον τρόπο το ανώτατο ποσό έκπτωσης που θα μπορεί να χορηγηθεί σε κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ, δηλαδή στο 40% των 16.000 ευρώ.


3. Το μεγαλύτερο κέρδος θα έχουν οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ. Για αυτούς ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.


4. Το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.


5. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:


- Τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.


-Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες


- Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.


Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ισχύς της έκπτωσης του 40% των δαπανών ανακαίνισης, δεν θα χάνουν την έκπτωση του 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος από μισθώματα η οποία αφορά δαπάνες για επισκευή και συντήρηση, ισχύει κάθε χρόνο και υπολογίζεται αυτόματα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στην εφορία.Μείωση φόρου 40% για εργασίες ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων. Ποιοι δικαιούνται το «φορομπόνους»


Οι δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες αναγνωρίζο- νται για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι εξής:


Α. Ενεργειακές


- Τοποθέτηση θερμομόνωσης.


- Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξω τερικών προστατευτικών φύλλων.


- Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχεί- ων ώστε να καθίσταται πλήρως λειτουργικό.


- Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λει- τουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.


- Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρι- κού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα.


- Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


- Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.


- Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.


Β. Λειτουργικές - αισθητικές


- Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστα- σης.


- Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκα- τάστασης.


- Συντήρηση/επισκευή στέγης.


- Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων.


- Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκί- ασης.


- Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.


- Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλε- κτροκίνητων οχημάτων.


- Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365