Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Κορονοϊός ή γρίπη; Αυτά είναι τα συμπτώματα, πώς θα καταλάβετε τι έχετε

Αυτά είναι τα συμπτώματα
Σε έξαρση είναι τόσο ο κορονοϊός όσο και η γρίπη. Αυτά είναι τα συμπτώματα για να μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε.

Τα συμπτώματα του COVID-19 είναι:

ΠΥΡΕΤΟΣ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑΣ (συνήθως ξηρός)

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

Τα συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όπως ρινικές εκκρίσεις, κυνάγχη και οπισθορινική καταρροή είναι λιγότερο συχνά από τις άλλες παθήσεις.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

ΑΠΛΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον COVID-19. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:

ΦΤΑΡΝΙΣΜΑ

ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΟΠΙΣΘΟΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΦΑΡΥΓΓΑΣ

ΒΗΧΑΣ

ΕΡΕΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ (ΠΙΟ ΣΠΑΝΙΑ)

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ
Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες, λιγότερο από την διάρκεια συμπτωμάτων του COVID-19. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ΠΥΡΕΤΟ/ΡΙΓΟΣ

ΒΗΧΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ

ΜΥΑΛΓΙΕΣ/ΑΡΘΡΑΛΓΙΕΣ

ΡΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΟΗ

ΦΑΡΥΓΓΑΛΓΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΚΕΣ ΚΕΝΩΣΕΙΣ

ΔΥΣΠΝΟΙΑ

Πόσο καιρό εμφανίζονται τα συμπτώματα μετά την έκθεση και τη μόλυνση

Ομοιότητες:

Τόσο για την γρίπη όσο και για την Covid-19, μπορεί να περάσουν μία ή περισσότερες ημέρες από τη στιγμή που ένα άτομο μολύνεται μέχρι να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα ασθένειας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το CDC, είναι πιθανόν κάποιος να μολυνθεί με κορωνοϊό και να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα (ασυμπτωματικός) και το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον ιό της γρίπης.

Διαφορές:

Ενα άτομο που έχει προσβληθεί με Covid-19, θα πάρει περισσότερο χρόνο να εμφανίσει συμπτώματα, σε σχέση με ένα άτομο που έχει μολυνθεί με τον ιό της γρίπης.

Για την γρίπη, συνήθως ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα από μία έως τέσσερις μέρες μετά την μόλυνση.

Ενα άτομο με Covid-19 μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα από δύο έως και 14 ημέρες μετά την μόλυνση.

Πόσο καιρό κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό

Διαφορές:

Εάν ένα άτομο έχει Covid-19, μπορεί να μεταδώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τον ιό σε άλλους, από ό,τι εάν έχει γρίπη.

Γρίπη:

Τα άτομα με λοίμωξη από τον ιό της γρίπης είναι δυνητικά μεταδοτικά για περίπου μία ημέρα πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η γρίπη μεταδίδεται κυρίως από άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.
Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά με γρίπη φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια των πρώτων 3-4 ημερών της ασθένειας, αλλά ορισμένα άτομα μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικά για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των 3-4 ημερών.

Covid-19:

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι μπορούν να αρχίσουν να μεταδίδουν τον κορωνοϊό, 2-3 ημέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους, αλλά η μολυσματικότητα κορυφώνεται μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους.
Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό που προκαλεί η Covid-19, χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.
Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι θεωρούνται μεταδοτικοί για περίπου οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους.
Πώς μεταδίδονται η Covid-19 και η γρίπη

Ομοιότητες:

Τόσο η Covid-19 και η γρίπη μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο, μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ή σε στενή επαφή. Και οι δύο ιοί μεταδίδονται κυρίως με μεγάλα και μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό και αποβάλλονται όταν τα άτομα με την ασθένεια (Covid-19 ή γρίπη) βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή στη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά και ενδεχομένως να εισπνευστούν μέσω της αναπνευστικής οδού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε εσωτερικούς χώρους με κακό εξαερισμό, τα μικρά σωματίδια που περιέχουν ιό μπορεί να μεταδοθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Η μεγαλύτερη εξάπλωση γίνεται με την εισπνοή σταγονιδίων, ωστόσο είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί αγγίζοντας ένα άλλο άτομο (για παράδειγμα κάνοντας χειραψία με κάποιον που έχει τον ιό στα χέρια του), ή αγγίζοντας μία επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει το ιό επάνω του και στην συνέχεια το άτομο αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Διαφορές:

Ενώ ο ιός που προκαλεί την Covid-19 και οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με παρόμοιους τρόπους, ο κορωνοϊός είναι πιο μεταδοτικός από τον ιό της γρίπης. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι ο ιός που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα σε πολλούς ανθρώπους και να οδηγήσει σε συνεχή εξάπλωση μεταξύ των ανθρώπων, καθώς ο χρόνος προχωρά.

Επίσης, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους πριν αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα, είτε από ανθρώπους με πολύ ήπια συμπτώματα είτε ακόμη και από ανθρώπους που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα (ασυμπτωματικοί).

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365