Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19 και θανάτου

Μελέτη

Οι στατίνες, μια ευρέως συνταγογραφούμενη κατηγορία φαρμάκων κατά της υψηλής χοληστερίνης, μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου εξαιτίας της, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μια από τις πιο ολοκληρωμένες για το ζήτημα.

Η μελέτη αναδεικνύει τις στατίνες ως μια επιπρόσθετη θεραπευτική επιλογή κατά της λοίμωξης από κορονοϊό.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναισθησιολογίας και εντατικολογίας Έτορε Κρίμι του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα στο Ορλάντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας στη Νέα Ορλεάνη, ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 39.900 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19 σε 185 αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτούς σχεδόν ο ένας στους τρεις (το 30%) έπαιρνε στατίνες σε τακτική βάση.


Διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες στατινών είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από την Covid-19, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου στατίνες. Επιπλέον, οι πρώτοι είχαν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω βαριάς νόσησης εξαιτίας του κορονοϊού ή να αναπτύξουν επικίνδυνες θρομβώσεις στο αίμα τους. Επίσης κατά μέσο όρο είχαν μικρότερη ανάγκη παραμονής σε αναπνευστήρα και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.


«Μολονότι δεν υπάρχει "μαγική" λύση που να βοηθήσει τους ασθενείς με βαριά νόσο Covid-19, οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή, πράγμα που μπορεί να συμβάλει στην μείωση της σοβαρότητας της νόσου. Τα ευρήματα της μελέτης μας έδειξαν σαφώς ότι η τακτική χρήση στατινών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου και καλύτερη έκβαση των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19», δήλωσε ο δρ Κρίμι.


Ενώ η ίδια η Covid-19 προκαλεί φλεγμονή, σε μερικές περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δημιουργεί περαιτέρω φλεγμονή, καθώς αντιδρά πολύ επιθετικά στη λοίμωξη από κορονοϊό. Αυτή η υπεραντίδραση επιφέρει μεγάλη ζημιά στο σώμα, όπως σοβαρή δύσπνοια και βλάβη σε πνεύμονες, νεφρά, καρδιά, εγκέφαλο και αγγειακό σύστημα. Η αντιφλεγμονώδης δράση των στατινών μετριάζει αυτή τη διαδικασία υπερβολικής αντίδρασης του οργανισμού, με αποτέλεσμα η νόσος να μην εξελίσσεται σε τόσο σοβαρή, σύμφωνα με τους ερευνητές.


«Η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία αξιοποίησης φαρμάκων που προορίζονταν για άλλη χρήση. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι στατίνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια επιπρόσθετη χαμηλού κόστους λύση κατά της σοβαρής νόσου Covid-19 και γι' αυτό θα έπρεπε να μελετηθούν περαιτέρω», ανέφερε ο Κρίμι.


Στις ΗΠΑ περίπου ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 40 ετών παίρνει στατίνες για να μειώσει τη χοληστερίνη του και κατ' επέκταση τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365