Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

«Κλειδώνει» η επιδότηση των στεγαστικών δανείων

Ετοιμη είναι η πρόταση των τραπεζών
Ετοιμη είναι η πρόταση των τραπεζών για τη στήριξη των δανειοληπτών με στεγαστικό λόγω ανόδου των επιτοκίων. Αύριο Τετάρτη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις.

Για αύριο Τετάρτη κλείδωσε η νέα, τρίτη κατά σειρά, δια ζώσης συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τραπεζικές διοικήσεις.

Σε αυτήν οι τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν την πρότασή τους για την επιδότηση ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, η οποία έχει αποσταλεί από την περασμένη εβδομάδα και στον επόπτη τους, τον SSΜ.

Η πρόταση προβλέπει χρηματοδότηση του 50% της αύξησης του επιτοκίου από τα επίπεδα του Ιουλίου προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με τους εποπτικούς κανόνες (δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν κόκκινα όχι από αθέτηση πληρωμής δόσης αλλά λόγω επιδότησης, ρύθμισης, κ.ά.).


Αναλυτικά η πρόταση που αναμένεται να έχει κλειδώσει και να παρουσιαστεί αύριο στον Υπουργό Οικονομικών από τις τράπεζες προβλέπει

Τη δημιουργία ενός κοινού-ιδιωτικού κουμπαρά που θα χρηματοδοτηθεί ισόποσα από τις τράπεζες.
Τη δημιουργία πλατφόρμας, όπου όσοι έχουν δάνειο θα καταθέτουν αίτηση για επιδότηση της δόσης από τον προαναφερθέντα κουμπαρά
Τη στήριξη δανειοληπτών που θα πληρούν τα κριτήρια εκείνων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 (οικογενειακό εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ και περιουσία έως 180.000 ευρώ).
Το σχέδιο θα βασισθεί στα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα 1», το οποίο εφαρμόσθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, με ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων ενώ, ο σχεδιασμός προβλέπει την επιδότηση των δόσεων για 12 μήνες, δηλαδή για ολόκληρο το 2023.

Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, το ζήτημα των ενήμερων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί σε funds. Σημειώνεται ότι σε αρκετά χαρτοφυλάκια, εκτός από μη εξυπηρετούμενα έχουν συμπεριληφθεί και ενήμερα δάνεια, κάποια εκ των οποίων θα εμπίπτουν στα κριτήρια της επιδότησης.

Παράδειγμα

Για να γίνει κατανοητό ας δούμε ένα παράδειγμα

Αν η μηνιαία δόση του Ιουλίου ανερχόταν σε 600 ευρώ και αυτή του ερχόμενου Φεβρουαρίου φτάσει τα 700 ευρώ, τα 50 ευρώ θα πληρώνονται από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα και ο δανειολήπτης θα καταβάλλει τα υπόλοιπα 650 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365