Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Πώς σβήνουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο αν πάρει φωτιά

Η ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα είναι σωτήρια
«Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος. Η ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα είναι σωτήρια» σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Χρήσιμες συμβουλές για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με την φωτιά στο χριστουγεννιάτικο μας δέντρο ή στον εορταστικό μας στολισμό τις γιορτινές ημέρες έδωσε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, ο οποίος για τις ανάγκες του ρεπορτάζ έβαλε κυριολεκτικά φωτιά σε ένα ψεύτικο δέντρο.


«Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις ενός μάχιμου πυροσβεστικού σταθμού για να αποδείξουμε πόσο γρήγορη είναι η καύση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.


Ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να καεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι πάρα πολύ λίγος. Οπότε όπως καταλαβαίνετε αυτό το οποίο προέχει και είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ασφάλειά μας, ειδικά ουσιαστικά μέσα σε ένα διαμέρισμα, είναι να βγάζουμε αυτά τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια από το από την πρίζα είναι πάρα πολύ σημαντικό» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός.


Απαραίτητος ο φορητός πυροσβεστήρας

Όπως τόνισε ο χρόνος ο οποίος μεσολαβεί από την έναρξη μέχρι την εξάπλωση της φωτιάς είναι πάρα πολύ λίγος, γι αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε στο σπίτι μας έναν φορητό πυροσβεστήρα.


«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποσοβήσει μια μεγάλη πυρκαγιά σε ένα διαμέρισμα, σε ένα σπίτι. Είμαστε μάρτυρες σε τέτοιου είδους πυρκαγιές και μπορούμε να πούμε ότι όλα αυτά μπορούν να προληφθούν» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.


Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο από ασφυξία λόγω του καπνού σε έναν κλειστό χώρο λέγοντας ότι οι ενέργειες μας πρέπει να είναι άμεσες.


«Ένας πυροσβεστήρας μπορεί να μας σώσει τη ζωή και να να μας βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις, οπότε αφενός βγάζουμε τα λαμπιόνια από την πρίζα όταν κοιμόμαστε ή πολύ περισσότερο όταν φεύγουμε από το σπίτι μας» συμβούλευσε τον κόσμο.


Κλείνουμε τον διακόπτη του ρεύματος

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής το πρώτο που κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς είναι να κατεβάσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος και το δεύτερο να έχουμε έναν πυροσβεστήρα ανά όροφο.


«Αυτό θα σώσει ουσιαστικά το σπίτι μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από το να καίγεται , ένα σπίτι από μια αμέλεια της στιγμής, από ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα», είπε ο Αρτοποιός.


Σύμφωνα με τον ειδικό το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι σε μια οικία είναι από αμέλεια. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύουν και να μην αφήνουν στην μπρίζα ηλεκτρικές συσκευές ενώ φεύγουν από το σπίτι. Εστίασε, επίσης, ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για να καθαρίσουν οι πολίτες την καύσιμη ύλη στις αυλές και γύρω από τα σπίτια τους για να αποφευγεί ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365