Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Αυτά είναι πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε άνδρες και γυναίκες

Διαβάστε λεπτομέρειες

Όταν σχεδιάζετε ή σας τυχαίνει κάποια σεξουαλική επαφή ίσως να μην θέλετε να σκεφτείτε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.


Αν μάλιστα έχετε μακροχρόνια σχέση με το σύντροφό σας, πιθανώς να μην σας έχει περάσει καν από το μυαλό ότι μπορεί να κολλήσετε κάποιο αφροδίσιο νόσημα.


Ωστόσο πάντα υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης κάποιας λοίμωξης τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό ότι σε κάποια φάση κολλήσατε κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα χωρίς να το καταλάβετε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τυχόν συμπτώματα.


Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα αφροδίσια νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν με αγωγή.


HPV - Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων


Κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο είναι αρκετά πιθανό να έχει κολλήσει HPV κάποια στιγμή στη ζωή του, αφού πρόκειται για ένα πολύ κοινό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα και το πιο συνηθισμένο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι HPV που μπορούν να μεταδοθούν με το σεξ, τόσο μέσω κολπικής, πρωκτικής και στοματικής επαφής ενώ μπορεί επίσης να το αποκτήσετε ακόμα και μέσω επαφής δέρμα με δέρμα.


Οι περισσότεροι τύποι HPV δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν κάποια βλάβη και το σώμα τους αποβάλει μόνο του. Ωστόσο κάποιες φορές παρουσιάζονται κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ενώ άλλοι τύποι μολύνουν το λαιμό. Κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές δυσπλασίες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν και παραμεληθούν για καιρό, μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.


Τα καλά νέα είναι ότι ο τακτικός έλεγχος και ο εμβολιασμός θα σας προστατέψει από σοβαρές καταστάσεις. Συγκεκριμένα ο συνδυασμός εμβολιασμού και τακτικού προληπτικού ελέγχου με το Τεστ Παπ μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας κατά 94%.


Χλαμύδια


Μεταδίδεται κυρίως με κολπικό ή πρωκτικό σεξ και ενίοτε με το στοματικό σεξ. Μπορεί να παρατηρήσετε μία περίεργη έκκριση από τον κόλπο ή το πέος σας ή πόνο ή κάψιμο όταν ουρείτε. Όμως μόνο το 25% περίπου των γυναικών και το 50% των ανδρών εμφανίζουν συμπτώματα.


Τα χλαμύδια προκαλούνται από βακτήρια, επομένως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Αφού λάβετε θεραπεία, θα πρέπει να υποβληθείτε σε επανέλεγχο σε έναν έως τρεις μήνες, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας.


Γονόρροια


Η γονόρροια είναι το δεύτερο πιο συχνό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή και ανύπαρκτα και συχνά παραβλέπονται. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η γονόρροια είναι κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις, επώδυνη ή συχνή ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Η γονόρροια αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά.


Σύφιλη


Η σύφιλη είναι μια δύσκολη ασθένεια με τέσσερα στάδια. Στο πρωτογενές στάδιο, το βασικό σύμπτωμα είναι μια πληγή. Μερικές φορές η σύφιλη αποκαλείται «μεγάλος μιμητής» επειδή η πληγή μπορεί να μοιάζει με κόψιμο ή μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα. Το δευτερεύον στάδιο ξεκινά με ένα εξάνθημα στο σώμα σας, ακολουθούμενο από πληγές στο στόμα, στον κόλπο ή στον πρωκτό.


Τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται στο τρίτο, ή λανθάνον στάδιο. Το τρίτο στάδιο μπορεί να διαρκέσει για χρόνια ή και για το υπόλοιπο της ζωής σας. Το τελευταίο στάδιο εμφανίζεται μόνο στο 15% των ατόμων με σύφιλη που δεν έχουν λάβει θεραπεία


Στο τελευταίο στάδιο, προκαλούνται βλάβες στα όργανα και τα νεύρα ενώ μπορεί ακόμα να προκληθεί πρόβλημα και στον εγκέφαλο. Για τη θεραπεία της σύφιλης χορηγούνται αντιβιοτικά. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο λιγότερα αντιβιοτικά θα χρειαστείτε και τόσο πιο γρήγορα θα δράσουν.


Έρπητας γεννητικών οργάνων


Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του έρπητα: ο ιός του απλού έρπητα τύπου-1 (HSV-1) και ο ιός του απλού έρπητα τύπου-2 (HSV-2). Και οι δύο τύποι μπορούν να προσβάλουν τα γεννητικά όργανα και την περιοχή του πρωκτού αν και συνήθως ο ένοχος είναι ο HSV-2 ενώ ο HSV-1 προσβάλει συνήθως μόνο τη μύτη και το στόμα.


Το κύριο σύμπτωμα του έρπητα γεννητικών οργάνων είναι οι επώδυνες φουσκάλες γύρω από το πέος, τον κόλπο ή τον πρωκτό. Γενικώς ο έρπης κολλάει αρκετά εύκολα αφού το μόνο που χρειάζεται είναι επαφή δέρμα με δέρμα ενώ επειδή είναι ιός, δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε τη θεραπεία που θα σας δώσει ο αφροδισιολόγος - δερματολόγος ή γυναικολόγος σας για να μην έχετε υποτροπές.


Τριχομονάδες


Οι τριχομονάδες ή τριχομονίαση, είναι μια Σεξουαλικά Μεταδιδόμενη Νόσος (ΣΜΝ), που προκαλείται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο. Μεταδίδεται σε άνδρες και γυναίκες μέσω της επαφής πέους-κόλπου ή κόλπου-κόλπου. Ωστόσο μόλις το 30% περίπου των ατόμων με τριχομονίαση παρουσιάζει συμπτώματα, όπως κνησμό, κάψιμο ή πόνο στα γεννητικά όργανα και πιο σπάνια μπορεί να υπάρχουν δύσοσμες, λευκές, κιτρινωπές ή πράσινες εκκρίσεις. Η τριχομονίαση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.


HIV/AIDS


Ο HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Μπορείτε να το κολλήσετε μέσω κολπικής ή πρωκτικής επαφή με ένα μολυσμένο άτομο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού ή από μολυσμένη βελόνα. Δεν μπορείτε να κολλήσετε τον ιό HIV από το σάλιο ή το φιλί.


Τα συμπτώματα της μόλυνσης από τον ιό HIV είναι ασαφή. Ένα άτομο με AIDS μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει γρίπη με μυϊκούς πόνους, κόπωση ή ελαφρύ πυρετό. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί απώλεια βάρους ή διάρροια.


Ο HIV ύστερα από κάποια χρόνια θα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, αφού μετά από ένα στάδιο, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένα άτομο με HIV που ακολουθεί ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια.


Πηγλη: News4Health.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365