Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Πέντε «άχαστες» συμβουλές για να ρίξετε τη χοληστερίνη σας

Πέντε «άχαστες» συμβουλές

Το news4health σας δίνει 4+1 διατροφικές συμβουλές για να δείτε σύντομα αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερίνης.

Αν τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι «τσιμπημένα», εφόσον ο γιατρός σας αποκλείσει το ενδεχόμενο η υψηλή χοληστερίνη να οφείλεται σε κληρονομικούς, παθολογικούς ή άλλους παράγοντες, αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και ρίξτε τις τιμές της χοληστερίνης σε ποσοστό 20-30%.


Τρόφιμα με χαμηλή χοληστερόλη

Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη και τα λιπαρά οξέα. Το επιτρεπτό όριο είναι 10 με 15 γραμμάρια την ημέρα. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Αποκλείστε τα τηγανητά, τις λιπαρές σος και τα τυποποιημένα σνακ.


Περιορίστε επίσης τη διαιτητική χοληστερόλη, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αβγά, το συκώτι, τα εντόσθια και οι γαρίδες, στα 300 mg την ημέρα.


Διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται σε τροφές όπως η βρώμη, τα φασόλια, το ρύζι, το κριθάρι και τα φρούτα πλούσια σε πηκτίνη όπως τα μήλα και τα αχλάδια. Καταναλώστε 25-35 γρ. διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα.


Σκόρδο

Έρευνες έχουν δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της πίεσης. Η ιδανική ποσότητα είναι 2 με 4 φρέσκες σκελίδες σκόρδου την ημέρα.


Φυτικές στερόλες και στανόλες

Οι φυτοστερόλες και φυτοστανόλες, μειώνουν αποδεδειγμένα τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή της στο έντερο. Υπάρχουν σε πολλά φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια και φυτικά έλαια.


Βιταμίνη Β5

Η βιταμίνη Β5 μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της χοληστερίνης. Έχει αποδειχτεί επίσης πως το ένζυμο που μετατρέπεται από την βιταμίνη Β5, το συνένζυμο Α, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την απομάκρυνση των επιβλαβών ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και φαρμάκων. Βιταμίνη 5 θα βρείτε στη μαγιά μπύρας, το βασιλικό πολτό, το συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365