Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Νέα επιδόματα τους επόμενους μήνες, οι δύο πληρωμές που μπαίνουν στις... ράγες

Οι δύο πληρωμές που μπαίνουν στις... ράγες

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά το έχει αναδείξει ενδελεχώς το Dnews. Όπως αναφέραμε σε πρωινό ρεπορτάζ μόνο οι τιμές στα καύσιμα έχουν αυξηθεί πάνω από 0,20 ευρώ το λίτρο σε σχέση με πέρσι. Η κυβέρνηση, μετά την επιταγή ακρίβειας που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σκέφτεται νέες «επιταγές ακρίβειας» για να στηρίξει τους πιο ευάλωτους.

Ένα νέο κύκλο επιταγών ακρίβειας με άλλες μορφές σκέφτεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει τους μη έχοντες. Ήδη οι τιμές σε τρόφιμα, ενέργεια και καύσιμα έχουν γονατίσει χιλιάδες νοικοκυριά, με τους πολίτες να περικόπτουν βασικά προϊόντα και ανάγκες προκειμένου να ανταπεξέλθουν.


Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σκέφτεται νέες επιδοτήσεις στους πολίτες που «ζορίζονται» προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.


Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι ένα νέο επίδομα τροφίμων.


Το αποκαλούμενο Food Pass θα δοθεί στα νοικοκυριά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για φέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.


Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ούτε το κονδύλι που θα διατεθεί για τον σκοπό αυτόν ούτε ποιοι θα είναι δικαιούχοι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εφόσον προκριθεί τελικά αυτή η λύση ενίσχυσης των νοικοκυριών τα εισοδηματικά και περιουσιακά θα είναι πολύ αυστηρά, ώστε να καλυφθούν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη. Επίσης, εκτιμάται ότι δεν θα αφορά μόνο τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ.


Κατά μια εκδοχή το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ακόμα, η χορήγηση του Food Pass θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.


Προτεραιότητα, επίσης, για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση. Οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του 2023.


Fuel Pass 3

Πολλά έχουν ακουστεί για το επίδομα βενζίνης και για το αν τελικά θα δοθεί νέο ή όχι ωστόσο μάλλον η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα ακόμα επίδομα βενζίνης σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τις αυξήσεις στα καύσιμα αν και δείχνουν μικρή αποκλιμάκωση.


Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα είναι ακριβώς όπως στους δυο πρώτους κύκλους με αίτηση μέσω vouchers.gov.gr


το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο αν χρειαστεί να προβεί σε στοχευμένη βοήθεια στο πετρέλαιο θέρμανσης ή και κίνησης (fuel pass), ή και να προβεί σε ένα voucher για αγορές βασικών προϊόντων στο σουπερμάρκετ (food pass) αν και ιδανικά θα ήθελε να μην υπάρξει ανάγκη για εκτεταμένα μέτρα κατά της ακρίβειας και να αποκλιμακωθεί, προκειμένου το αποθεματικό για το 2023 να διοχετευτεί σε μόνιμες παρεμβάσεις και ενδεχομένως σε φοροελαφρύνσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365