Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Θ. Τζάκρη: Να καταβληθούν άμεσα ενισχύσεις deminimis και στους καστανοπαραγωγούς της Πέλλας

Δελτίο Τύπου

«Άδικη και απαράδεκτη η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να χορηγήσει ενισχύσεις deminimis μόνο στους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας».


Καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταβάλει άμεσα ενισχύσεις deminimis και στους καστανοπαραγωγούς της Πέλλας

Κατάφωρα άδικη και απαράδεκτη είναι  η υπ’ αριθμ. 22215/376558/12.12.22 Απόφαση του   Υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων, η οποία επισυνάπτεται στο παρόν δελτίο τύπου, να χορηγήσει ποσό 590.400 € για ενισχύσεις deminimis στην καλλιέργεια της καστανιάς μόνο όμως στους καστανοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.


Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι σημαντική και διαδεδομένη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και μάλιστα σε αρκετά ορεινά και ημιορεινά χωριά και μάλιστα για πολλούς κατοίκους των περιοχών αυτών αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Ωστόσο, αυτή η πολύ ελπιδοφόρα και κερδοφόρα καλλιέργεια αντιμετωπίζει φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, με τελευταίο ένα νέο παθογόνο αίτιο που προσβάλει τον καρπό (κάστανο) και προκαλεί την ασθένεια που είναι γνωστή ως φαιά σήψη του κάστανου, με αποτέλεσμα να παρατηρείται απώλεια παραγωγής έως και 80%.  


Προς τούτο οι ενισχύσεις deminimis είναι αναγκαίες στους καστανοπαραγωγούς τόσο για την ενίσχυση του εισοδήματος τους όσο και για τη διατήρηση της ίδιας της καλλιέργειας και για αυτόν τον λόγο κατέθεσα την από 21-10-2022 ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την οποία συνυπέγραφαν και 31 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, με την οποία ζητούσαμε την καταβολή ενισχύσεων de minimis στους καστανοπαραγωγούς των οποίων η καλλιέργεια έχει προσβληθεί από την ασθένεια «φαιά σήψη» και επιπλέον να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιστημονική έρευνα προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης τόσο της φαιάς σήψης της καστανιάς, όσο και άλλων ασθενειών και προσβολών της καλλιέργειας αυτής.


Αντ’ αυτού ο κ. Γεωργαντάς, για λόγους που γνωρίζει μόνο ο ίδιος, φαίνεται να αγνοεί ότι η καστανιά καλλιεργείται και στην Πέλλα και ότι οι καστανοπαραγωγοί της Πέλλας αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας όσον αφορά την μείωση της παραγωγής και του εισοδήματός τους και προέβη στην έκδοση απόφασης για την καταβολή ενισχύσεων de minimis μόνο τους καστανοπαραγωγούς της Πιερίας, διαπράττοντας μια άνιση διακριτική μεταχείριση σε βάρος των παραγωγών της Πέλλας.


Προφανώς για τον κ. Γεωργαντά οι καστανοπαραγωγοί στην Πέλλα είναι αγρότες Β’ Κατηγορίας.


Καλώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των καστανοπαραγωγών της Πέλλας και να προβεί άμεσα στην χορήγηση ενισχύσεων de minimis και σε αυτούς, καθώς όπως ήδη ανέφερα, για πολλούς από τους κατοίκους των ημιορεινών και ορεινών περιοχών το εισόδημα από την καλλιέργεια της καστανιάς αποτελεί το κύριο εισόδημα τους.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365