Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Qatar Gate: Ομολόγησε την εμπλοκή του ο Φραντσέσκο Γκιόργκι, «τα έκανα όλα για τα χρήματα, που δεν είχα ανάγκη, ελευθερώστε την Καϊλή»

Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Qatar Gate, καθώς φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο οποίος παράλληλα ζητά την απελευθέρωσή της.

«Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» φέρεται να ανέφερε ο Φραντσέσκο Γκιόργκι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας του Βέλγου εισαγγελέα.


Ο Φραντσέσκο Γκιόργκι φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του στο Qatar Gate, καθώς ενώπιον των δικαστών των Βρυξελλών , ο Γκιόργκι παραδέχθηκε ότι είχε ενεργήσει παράνομα και δήλωσε ότι λυπάται, ζητώντας να απελευθερωθεί η Εύα Καϊλή.


«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» φέρεται να είπε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.


Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ο Τζόρτζι προσπάθησε να υπερασπιστεί την Καϊλή, παρά τις φήμες ότι εκείνη υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και τις αναφορές που τη θέλουν να αποδίδει σε εκείνον το φταίξιμο για όσα έχουν συμβεί.


Απ΄ο την πλευρά της, η εφημερίδα Corriere della Sera αποκάλυψε τη μεγάλη χρονική διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τους Βέλγους ερευνητές.


Οι δηλώσεις του Ιταλού βοήθησαν τις Αρχές να βρουν την άκρη του νήματος είτε για την επέκταση των ερευνών είτε για την επιβεβαίωση των στοιχείων που είχαν συλλέξει μετά από αρκετούς μήνες άκρως απόρρητων ερευνών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.


Τέλος, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ο Τζόρτζι πιθανότατα είπε πολλά στην κατάθεσή του το Σάββατο, δεδομένου ότι ο ανακριτής, αναγκάστηκε να αναβάλει τις άλλες ανακρίσεις.


Ο Τζόρτζι φέρεται να είπε στους αστυνομικούς και στον εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ ότι υπήρξε μέλος οργάνωσης που είχε επαφές με το Μαρόκο και με το Κατάρ και είχε στόχο την παρέμβαση σε ευρωπαϊκές υποθέσεις.


Ο Ιταλός φέρεται να έχει επιβεβαιώσει ότι ο Πιερ Αντόνι Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτής, είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης.


Χριστούγεννα στη φυλακή για Τζόρτζι και Παντσέρι -Τα δύο πρόσωπα που κρατούν τη «ζωή» της Εύας Καϊλή στα χέρια τους

Προφυλακιστέοι μέχρι τη δίκη τους θα παραμείνουν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών για το Qatar Gate.


«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζιόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου, υπό κράτηση παραμένει και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) Λούκα Βιζεντίνι, όπως και ο πρώην ευρωβουλευτής και εγκέφαλος του Qatar Gate, Αντόνιο Παντζέρι.


Ο επικεφαλής της μη-κυβερνητικής οργάνωσης No Peace Without Justice, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, αποφυλακίζεται, αλλά με υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.


Το δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών μετά από συνεδρίαση ωρών, αποφάσισε να αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης της. Έτσι, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα κρατείται στο κελί της στις σύγχρονες φυλακές του Χάρεν.


Ποιοι «ορίζουν» τη ζωή της Εύας Καϊλή από εδώ και πέρα

Ο ένας είναι ο διώκτης της, ο άνθρωπος που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία για τη σύλληψή της, ο λόγος για τον 66χρονο Μισέλ Κλεζ που είναι ο εισαγγελέας που οι Βέλγοι δημοσιογράφοι αποκαλούν «Δον Κιχώτη» κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο ταγμένο στον σκοπό του, στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με τον ίδιο να λέει ότι κάνει απλά τη δουλειά του.


Ο 66χρονος δικαστικός λειτουργός είναι επικεφαλής της ομάδας κατά της διαφθοράς και έχει υπάρξει δικηγόρος επί 20ετία για παρόμοια θέματα.


Παράλληλα είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και μελετών για το οικονομικό έγκλημα, αγαπά τα αρχαία και τα λατινικά, είναι πολυταξιδεμένος, ενώ λατρεύει την κλασική μουσική, την τζαζ και τους Pink Floyd.


Από την άλλη μεριά, βρίσκεται ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του Κλεζ.


Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος Αντρέ Ριζόπουλος, θεωρείται εκ των κορυφαίων των Βρυξελλών και είναι πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου της βελγικής πρωτεύουσας.


Είναι επί χρόνια δικηγόρος επιχειρηματιών, στελεχών και δημοσίων λειτουργών, ενώ διατελεί και καθηγητής στο Solvay Brussels School.


Επιπλέον, είναι ομιλητής συνεδρίων (για ξέπλυμα χρήματος -ποινικό φορολογικό δίκαιο) και αποτελεί μέλος του συμβουλίου του τάγματος των Βρυξελλών.


Ο πατέρας του και επίσης δικηγόρος, Μπαζίλ Ζαν Ριζόπουλος, εντάχθηκε στον μυστικό στρατό (1942), συνελήφθη από τις γερμανικές Αρχές και πέρασε 7 μήνες στις φυλακές Saint-Giles.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365