Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Σοκάρει νέα έρευνα: Τα δυο τρίτα των παγετώνων θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100

Σοκάρει νέα έρευνα σχετικά με το λιώσιμο των Πάγων

Τα δυο τρίτα των παγετώνων θα έχουν λιώσει μέχρι το 2100, ακόμη και αν η ανθρωπότητα τηρήσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία διαπιστώνει ότι η κλίμακα και οι επιπτώσεις της απώλειας των παγετώνων είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.


Πρόκειται για την πιο ακριβή ανάλυση που έχει γίνει μέχρι στιγμής, καθώς λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα των 215.000 παγετώνων που υπάρχουν στην επιφάνεια της Γης, εκτός από αυτούς της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.


«Είναι η πρώτη φορά που απομονώσαμε τον αριθμό των παγετώνων που θα χαθούν – πριν είχαμε μόνο τη συνολική απώλεια μάζας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ντέιβιντ Ράουνς, πολιτικός μηχανικός και μηχανικός περιβάλλοντος στα Πανεπιστήμια Carnegie Mellon και Αλάσκα Fairbanks.


Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι το 49% των παγετώνων θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Ωστόσο, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό των 2,7 βαθμών Κελσίου, το 68% των παγετώνων θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science». Αν συμβεί αυτό, θα εξαφανιστούν σχεδόν όλοι οι παγετώνες στην κεντρική Ευρώπη, τον δυτικό Καναδά και τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του επόμενου αιώνα.


Στο σχετικό άρθρο τους, οι συγγραφείς υπογράμμισαν τη σημασία της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τον περιορισμό των συνεπειών από το λιώσιμο των παγετώνων, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η εξάντληση των υδάτινων πόρων.


Εάν η άνοδος της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου, η μέση στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 90 χιλιοστόμετρα από το 2015 έως το 2100. Αν όμως η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί κατά 115 χιλιοστόμετρα περίπου.


Οι περισσότεροι από τους παγετώνες που θα χαθούν είναι μικροί, προς το παρόν μικρότεροι από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτοί οι παγετώνες, αν και συμβάλλουν λιγότερο στον συνολικό όγκο, είναι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές. Επιπλέον, αποτελούν σημαντική πηγή βιοπορισμού για εκατομμύρια ανθρώπους. Η απώλειά τους σημαίνει συρρίκνωση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού για ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, τονίζουν οι επιστήμονες.


Οι χαμηλότερες οροσειρές, όπως οι Άλπεις και τα Πυρηναία, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019, μέχρι το 2050, θα έχει εξαφανιστεί σχεδόν ο μισός όγκος των αλπικών παγετώνων, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη βιοποικιλότητα.


Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που προβλέπει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των παγετώνων, αλλά οι προβλέψεις είναι πιο ακριβείς από τα προηγούμενα μοντέλα. Μια έρευνα του 2021 διαπίστωσε ότι η ταχύτητα τήξης των παγετώνων διπλασιάστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμβάλλοντας περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι τα παγόβουνα της Γροιλανδίας ή της Ανταρκτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365