Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τι είναι η «ψύξη εγκεφάλου» στην οποία υπεβλήθη ο 6χρονος Θωμάς

Τι είναι η ψύξη εγκεφάλου;
Θλίψη προκάλεσε σε όλη τη χώρα, η είδηση ότι ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Δεν τα κατάφερε τελικά ο 6χρονος Θωμάς από τα Γρεβενά, το μικρό αγόρι που υπέστη ανακοπή στις 3 Ιανουαρίου και τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.


Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr το 6χρονο αγόρι κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρό και παρά τον πόνο τους οι γονείς του πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων.


Η τραγική ιστορία ξεκίνησε το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου όταν ο μικρός Θωμάς υπέστη ανακοπή ενώ βρισκόταν στο σπίτι του.


Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο Γρεβενών όπου οι γιατροί προχώρησαν στη διασωλήνωσή του και έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί σε ΜΕΘ. Αν και αναζητήθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη, δεν βρέθηκε και έτσι αποφασίστηκε η διακομιδή του στο νοσοκομείο του Ρίου.


Το επόμενο βήμα των γιατρών εκεί ήταν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία «ψύξης» του εγκεφάλου, ώστε να τον προφυλάξουν από πιθανές βλάβες λόγω της καταστολής ξεκινώντας θεραπευτική αγωγή.


Παρά, όμως, τις προσπάθειες των γιατρών ο 6χρονος Θωμάς δεν τα κατάφερε και έχασε τη μάχη για τη ζωή.


Αυτό που μένει είναι τα αποτελέσματα από τον γονιδιακό έλεγχο στον οποίο προχώρησαν οι γιατροί προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της ανακοπής του 6χρονου.


Τι είναι η ψύξη εγκεφάλου;

Ο 6χρονος Θωμάς, παρουσίασε μετά τη διασωλήνωσή του, εγκεφαλικό οίδημα. Έτσι οι θεράποντες ιατροί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία της ψύξης εγκεφάλου μέσω ιατρικής υποθερμίας.


Πρόκειται για μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συνήθως σε ασθενείς με εγκεφαλικό και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάνηψής τους. Είναι μια τεχνική σχετικά πρόσφατη. Σύμφωνα με τις έρευνες μάλιστα η πρόκληση υποθερμίας είναι δυνατό να αυξήσει θεαματικά τις πιθανότητες επιβίωσης αλλά και να περιορίσει την όποια ζημιά στον εγκέφαλό τους.


Η υποθερμία, προκαλείται κυρίως είτε με ενδοφλέβιες ενέσεις είτε με παγωμένα επιθέματα απευθείας στον εγκέφαλο. Προκαλεί τεχνητή «χειμερία νάρκη», στην οποία ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με λιγότερη παροχή αίματος, δίνοντςα ζωτικό χρόνο στους γιατρούς να αντιμετωπίσουν τα φραγμένα ή αιμορραγούντα αιμοφόρα αγγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365