Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Επιδότηση 700 εκατομμύρια ευρώ για 250.000 δικαιούχους

Διαβάστε λεπτομέρειες

Από το 40% έως το 60% του κόστους αναμένεται να καλύψει η ενίσχυση του προγράμματος για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες.


Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, το ποσοστό ενίσχυσης του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», η αξία του οποίου εκτιμάται στα 700 εκατ. ευρώ, θα αφορά τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.


Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, προβλέπει επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από τον ήλιο από νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες.


Το πρόγραμμα αφορά:


εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών σε 150.000 σε στέγες κατοικιών,

εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες επιχειρήσεων και

εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.


Ήδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο «ηλεκτρικό χώρο» στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ. Η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός του Ιανουαρίου 2023, με το πρόγραμμα να «ανοίγει» για τις υποβολές αιτήσεων κοντά στον Μάρτιο, αφού πρώτα προηγηθεί η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος.


Παράλληλα, σύμφωνα με δήλωση της γενικής γραμματέως Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου,


Το πρόγραμμα θα φέρει απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων, ενώ ετοιμάζονται άλλα δύο προγράμματα για την ενίσχυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών:


το πρόγραμμα προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση μονάδων αυτοπαραγωγής σε επιχειρήσεις και

το πρόγραμμα για την ενίσχυση ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα αποσκοπεί στην στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), ένα οικιακό σύστημα για κατοικία (ισχύος 3 kW) ακόμη και χωρίς επιδότηση θα αποσβεστεί σε λίγο λιγότερο από 9 χρόνια, ώστε ο ιδιοκτήτης του να χρησιμοποιεί δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο για άλλα 14 χρόνια. Με επιδότηση 30% του φωτοβολταϊκού, μέσω του προγράμματος, ο χρόνος απόσβεσης μειώνεται στα 4,2 χρόνια.


Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365