Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η εταιρεία που δοκίμασε την τετραήμερη εργασία και «εκτόξευσε» την παραγωγικότητα των εργαζομένων

Το 100% των εργαζομένων επιθυμούσε να διατηρηθεί το μειωμένο ωράριο εργασίας
Εταιρείες στην Ιρλανδία που δοκίμασαν το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοί τους άρχισαν να κοιμούνται περισσότερο, να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για άσκηση και εθελοντισμό.


Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι η θετική ανταπόκριση των εργοδοτών, με τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πείραμα να σχεδιάζουν να διατηρήσουν τελικά το εν λόγω πρόγραμμα εργασίας.


Συγκεκριμένα, συνολικά 12 εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών στο πλαίσιο μιας εξάμηνης δοκιμής που διεξήχθη από το ιρλανδικό συνδικάτο Fórsa, την Four-Day Week Ireland, το University College Dublin και το Boston College.


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο τέλος της δοκιμής, το 100% των εργαζομένων επιθυμούσε να διατηρηθεί το μειωμένο ωράριο εργασίας. Όλες οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν επίσης δηλώσει την πρόθεσή τους να το πράξουν.


Σύμφωνα με τον Barry Prost, συνιδρυτή της Rent a Recruiter που συμμετείχε στο πείραμα, το μειωμένο ωράριο προσέφερε σε μικρές επιχειρήσεις όπως η δική του «ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» για την προσέλκυση ταλέντων.


Πριν από το πείραμα η εταιρεία είχε ποσοστό εναλλαγής προσωπικού 20%. «Χάναμε προσωπικό από μεγαλύτερες εταιρείες, οπότε αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι αρκετά τολμηρό», δήλωσε ο Prost.


Η Rent a Recruiter δεν μπορούσε να συγκριθεί με τους μισθούς που προσέφεραν οι μεγαλύτερες εταιρείες. Ο Prost δήλωσε ότι η εταιρεία ήθελε να βρει ένα προσιτό «όφελος» που θα μπορούσε να αποτελέσει «βασικό παράγοντα διαφοροποίησης» στη «μάχη» για απόκτηση ταλαντούχων εργαζομένων. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στόχευε ακριβώς σε αυτό.


Η Rent a Recruiter έχει διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους της στους έξι μήνες που πέρασαν από την καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας. Ο Prost δήλωσε ότι οι εσωτερικές μετρήσεις έδειξαν αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και αύξηση 50% στη μέση παραγωγικότητα.


Προκειμένου να διατηρηθεί το πελατολόγιο και η παραγωγικότητα, η εταιρεία όφειλε να πάρει «κάποιες πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τα επίπεδα της παραγωγικότητας και των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο Prost. Ενδεικτικά, αποφεύχθηκαν τα περιττά meetings και όσα email θα μπορούσαν να διακόψουν την ομαλή εργασιακή ροή.


Σημειώνεται ότι παράλληλα με την τετραήμερη εβδομάδα, η συγκεκριμένη εταιρεία εφάρμοσε και πλήρη τηλεργασία.


Βέβαια, ο Prost δήλωσε πως δεν ήταν όλα τέλεια. Ως εκτελεστικός διευθυντής, ο ίδιος δεν υιοθέτησε την τετραήμερη εβδομάδα: «Οι διευθυντές πρέπει να αντισταθμίσουν τις απώλειες τις Παρασκευές, απαντώντας τα τηλέφωνα και συναντώντας πελάτες».


Με πληροφορίες από Insider/Lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365