Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Έτσι θα «αποφύγετε» τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τι δείχνει νέα μελέτη

Νέα μελέτη
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δείχνει νέα μελέτη. 


Αλλαγές σχετικά με το κάπνισμα, το ποτό, το σωματικό βάρος και τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αλλάξουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου (CRC), σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή κλίμακα.


«Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα που οι ιατροί και οι γαστρεντερολόγοι θα μπορούσαν να δώσουν στους ασθενείς τους και στους συμμετέχοντες στην εξέταση CRC για να βελτιώσουν την πρόληψη του CRC», γράφουν ο Edoardo Botteri, PhD, Cancer Registry of Norway, Oslo, και οι συνεργάτες του σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The American Journal Gastroenterology.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου γενικά και των παραγόντων του ανθυγιεινού τρόπου ζωής.


Έχουν επίσης δείξει συσχέτιση μεταξύ αύξησης βάρους και αυξημένου κινδύνου για CRC και μειωμένου κινδύνου με τη διακοπή του καπνίσματος.


Αλλά ο Botteri και οι συνεργάτες του δεν μπόρεσαν να βρουν καμία δημοσιευμένη έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής και τον κίνδυνο για CRC συγκεκριμένα, γράφουν.


Η μελέτη

Για να καλύψουν αυτό το κενό, παρακολούθησαν 295.865 άτομα που συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο (EPIC) για διάμεσο διάστημα 7,8 ετών.


Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως ηλικίας από 35 έως 70 ετών και ζούσαν στη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Οι ερευνητές υπολόγισαν τη βαθμολογία του δείκτη υγιεινού τρόπου ζωής (HLI) με βάση την κατάσταση του καπνίσματος, την κατανάλωση αλκοόλ, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη σωματική δραστηριότητα.


Ο διάμεσος χρόνος μεταξύ της βασικής γραμμής και του ερωτηματολογίου παρακολούθησης ήταν 5,7 χρόνια.


Έδωσαν βαθμούς όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.Οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 0 έως 16. Κατά την έναρξη, η μέση βαθμολογία HLI ήταν 10,04. Έπεσε ελαφρά στο 9,95 στην παρακολούθηση.


ΠΗΓΗ: Medscape.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365