Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Θεοδώρα Τζάκρη: «Κατεπείγουσα ανάγκη η στελέχωση της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών»

Δελτίο Τύπου

Η συνεχιζόμενη αποδιοργάνωση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αυτή τη φορά της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, η οποία  παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα αδυναμία να παρέχει αξιοπρεπείς ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς πολίτες της περιοχής, σε μια χρονική περίοδο που υπάρχει έξαρση της γρίπης Η1Ν1, των ιογενών λοιμώξεων και της covid 19. 


Συνέπεια  αυτής της κατάστασης είναι οι ασθενείς να οδηγούνται αναγκαστικά προς τον ιδιωτικό τομέα. Προς τούτο, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με την οποία τον ρωτά για τις προθέσεις του: (1) να αναλάβει κατεπειγόντως ενέργειες ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο  Γιαννιτσών και ειδικότερα η παθολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία την παρούσα περίοδο φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, προκειμένου να προληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις που αφορούν στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς συμπολίτες μας και (2) να δώσει κίνητρα  ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών»

Η αποδιοργάνωση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, σειρά έχει η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου που είναι ο βασικός  «πυλώνας» ενός  νοσοκομείου, χωρίς την εύρυθμη λειτουργία της οποίας ακυρώνεται  ο δευτεροβάθμιος χαρακτήρας μιας μονάδας υγείας. 

Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών που  στελεχώνεται σήμερα με μόλις 4 ιατρούς παθολόγους (2 ειδικούς και 2 ειδικευόμενους) καλείται να εξυπηρετήσει τα παθολογικά περιστατικά τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά, με 60 ασθενείς να νοσηλεύονται σε αυτή και σε κάθε εφημερία να πρέπει να εξεταστούν  περί τους 70 ασθενείς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά, τα οποία οδηγούνται αναγκαστικά προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2021 υπηρετούσαν στην Παθολογική Κλινική του  Νοσοκομείου Γιαννιτσών 12 παθολόγοι ιατροί (7 ειδικοί και 5 ειδικευόμενοι). Η διαχείριση της κατάστασης κατά την πανδημία της covid 19 με την εφαρμογή «της πολιτικής του εντέλλεσθε» και τις συνεχείς μετακινήσεις των ιατρών σε διάφορα τμήματα που παρουσίαζαν ελλείψεις εντός και εκτός  Νοσοκομείου, το οποίο ήταν το τρίτο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περιστατικά covid,  ανάγκασε τους περισσότερους ιατρούς παθολόγους του Νοσοκομείου να παραιτηθούν και τους εναπομείναντες να είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιούν 12 εφημερίες το μήνα ξεπερνώντας κάθε όριο ψυχικής και σωματικής εξάντλησης. 

Σήμερα   η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών εν μέσω έξαρσης της γρίπης Η1Ν1, των ιώσεων και της covid 19  παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρέχει αξιοπρεπείς ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς πολίτες της περιοχής.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε κατεπειγόντως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Νοσοκομείο  Γιαννιτσών και ειδικότερα η παθολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία την παρούσα περίοδο φαίνεται να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, προκειμένου να προληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις που αφορούν στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασθενείς συμπολίτες μας;

2. Ποια κίνητρα προτίθεστε να δώσετε ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές (όπως της ΠΕ Πέλλας) προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους ιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία της περιοχής;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365